Sök
Stäng Meny

Bostadsinbrott - polisens arbete

Vid inbrott är det viktigt för polisen med vittnesuppgifter och att säkra spår vid brottsplatsen. Förhör och brottsplatsundersökningar bör också göras så tidigt som möjligt så att inte minnesbilder försvinner och tekniska spår städas bort.

Brottsplatsundersökning görs för att säkra spår

Det är i första hand lokala brottsplatsundersökare som åker ut och säkrar spår vid bostadsinbrott. Grövre brott tar kriminaltekniker hand om.

Brottsplatsundersökarna letar spår efter gärningspersonen i form av till exempel

  • sko- och fingeravtryck
  • verktygsspår
  • blod- eller salivspår.

De försöker också skapa sig en bild av hur inbrottstjuven gått tillväga.

Organiserad brottslighet bakom brotten

Bakom inbrottsbrotten ligger ibland organiserade ligor som rör sig snabbt över landet. Att arbeta mot organiserad brottslighet är ett så kallat strategiskt initiativ i Polismyndigheten verksamhetsplan. Det omfattar bland annat arbete mot internationella brottsnätverk och seriebrottslighet

Viktigt att anmäla inbrott

Det är viktigt att anmäla alla bostadsinbrott. Polisen sparar eventuella spår i register och möjligheten att ta dna-prov på misstänkta personer innebär att brottet kan bli löst längre fram om gärningspersonen till exempel grips för ett annat brott.

Gör en polisanmälan

Polisen arbetar brottsförebyggande 

För att motverka inbrott jobbar polisen förebyggande, till exempel genom att medverka i grannsamverkan. Det är en metod som bygger på samverkan mellan boende i ett område, men också på samarbete med polisen och andra aktörer som bostadsbolag, kommun och försäkringsbolag.