Djurplågeri - polisens arbete
När ett djur blir utsatt för vanskötsel eller blir plågat på annat sätt kan det vara ett brott. Polisens roll är att utreda om det rör sig om ett brott.
Om du till exempel ser en granne sparka sin hund eller plågar sitt djur på annat sätt ska du anmäla det till polisen. Då kan polisen starta en förundersökning. Det innebär att du får berätta om vad du sett, grannen blir förhörd och eventuellt andra vittnen.
Finns det tillräckliga bevis för brottet lämnas ärendet över till åklagare. Därefter bedömer åklagaren om bevisen är tillräckliga för att väcka åtal. Djurplågeri är ett brott som kan leda till böter eller fängelsestraff.
Vad händer med djuret?
Polismyndigheten kan omhänderta djur som är utsatt för lidande. Det är Länsstyrelsen som beslutar vad som ska ske med djuret, exempelvis om det ska säljas, överlåtas eller avlivas. Länsstyrelsen verkställer sina egna beslut.
Kontakta polisen vid pågående brott eller angrepp
Om det är ett pågående brott eller angrepp, där du ser ägaren misshandla djuret eller där djuret attackerar människor eller andra djur, ska du kontakta polisen via 112.
Kontakta länsstyrelsen vid tidigare angrepp eller misstanke
Om det varit ett angrepp av ett djur och du har frågor om vad som ska ske med djuret kontakta länsstyrelsen. Du ska också kontakta länsstyrelsen om du misstänker att djuret far illa och inte hålls enligt gällande lagstiftning.