Sök
Stäng Meny

Fick- och bagagestölder - polisens arbete

För att klara upp fickstölder är det viktigt för polisen att säkra bevis, till exempel genom vittnesuppgifter och andra bevis såsom bilder från övervakningskameror.

Polisens arbete mot brottet

För att polisen ska lyckas klara upp fickstölder är det viktigt med att säkra bevis, till exempel genom uppgifter från vittnen och bilder från övervakningskameror.

Fingeravtryck och dna kan finnas på till exempel en länsad plånbok som kastats. Det är viktigt att säkra bevis genom förhör med målsägare och vittnen så tidigt som möjligt innan minnesbilder försvinner.

Bakom brotten ligger ibland organiserade ligor som rör sig snabbt över landet. Att arbeta mot organiserad brottslighet är ett så kallat strategiskt initiativ i Polismyndigheten verksamhetsplan. Det omfattar bland annat arbete mot internationella brottsnätverk och seriebrottslighet.

Brottsförebyggande arbete

Polisen jobbar ofta riktat mot ställen där man vet att många fickstölder förekommit, till exempel genom att bedriva spaning. Polisen arbetar också med att sprida information till allmänheten om hur de kan skydda sig mot fickstölder.