Sök
Stäng Meny

Misshandel - polisens arbete

För att förebygga och minska våld i offentlig miljö arbetar polisen problemorienterat och sätter in extra resurser där man vet att det riskerar att bli bråk.

Polisens arbete på brottsplatsen

När polisen utreder misshandel är det liksom vid andra brott viktigt med uppgifter från den utsatta och vittnen, och att säkra spår vid brottsplatsen.

Det är också viktigt att komma igång med utredningen så snabbt som möjligt, till exempel förhör och brottsplatsundersökningar.

Polisen genomför ofta förhör och dokumenterar skador direkt på brottsplatsen. Det finns utrustning i polisbilarna för att kunna säkra eventuella spår.

Resurser där problem kan uppstå

Polisen jobbar problemorienterat och sätter in resurser där man vet att det förekommit eller riskerar att bli problem. Det kan till exempel vara olika ställen där det samlas mycket folk under helgkvällar och nätter. Polisen har också ett nära samarbete med andra aktörer, till exempel socialförvaltningen hos kommunen, krögare och ordningsvakter.

Förebyggande arbete

Det brottsförebyggande arbetet mot alkoholkonsumtion är viktigt eftersom de flesta våldsbrott begås av påverkade personer.

Langning av alkohol - polisens arbete 

Film "Extra många poliser i Stockholm city på helgnätter"

Exempel på polisens arbete mot våld i offentlig miljö.