Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Satsning mot grov brottslighet i region Stockholm

Polisen i region Stockholm förstärker arbetet mot den grova brottsligheten. Insatsen Max pågår med tydligt fokus på att bryta våldskurvan, minska antalet illegala skjutvapen och få bort handgranaterna helt. Målet är att öka tryggheten.

– Vi har sett våldsdåd ske på ett sätt där det finns risk för allmänheten att skadas. Den 7 januari 2018 avled en man när han plockade upp en handgranat i Vårby gård. Det kan vi aldrig acceptera, säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm som tillsammans med Erik Widstrand, polismästare leder arbetet i den särskilda insatsen Max.

– Det måste få ett stopp. De som bor, arbetar eller besöker regionen ska inte tvivla på att vi tar situationen på allvar och att vi vidtar de insatser vi kan för att bryta våldsutvecklingen, säger Erik Widstrand.

Arbetet med att samla regionens resurser mot det ökade antalet skjutningar gjordes redan i februari 2017 och insatserna ökade i intensitet från och med januari 2018. Det lokala polisernas arbete och kunskap om det närområde de verkar i är grunden och det arbetet förstärks nu med regionala resurser som spanare med mera.

Ett riktat arbete för att minska antalet illegala vapen, få bort handgranaterna och på det sättet bryta våldskurvan sker i hela Stockholms län. Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken och därmed också det som insatsen tydligt ska jobba emot.

– En viktig del i arbetet är att identifiera de mest centrala aktörerna i de kriminella nätverken och kraftigt försvåra för dem att begå brott, säger Erik Widstrand.

Arbetet i den särskilda händelsen Max ska ske genom en fortsatt fördjupad samverkan med övriga aktörer i samhället. Det handlar om såväl kommuner som andra myndigheter.

– Vi ska tillsammans bryta den negativa utvecklingen och vi kommer inte ge oss, säger Jan Evensson.

Till toppen