Sök
Stäng Meny

Rikspolischefen svarar på Sveriges Televisions insändare i Dagens Nyheter

Sveriges Television har riktat kritik mot att rikspolischefen inte ställt upp på intervjuer. Anders Thornberg bemöter kritiken i en insändare som publicerades i Dagens Nyheter den 1 oktober.

Jag tror inte att någon känner att jag eller polisen som helhet varit osynlig i rapporteringen på senaste tiden. Vi måste prioritera hur mycket vi har möjlighet att vara tillgängliga, skriver rikspolischef Anders Thornberg i ett svar till två ansvariga utgivare på Sveriges Television.

Kritik har riktats från SVT om att jag inte är tillgänglig i tillräckligt stor grad för medier som har ett längre format. Det finns ett stort intresse för att ställa frågor till polisen vilket jag, mina nationella chefer och många andra talespersoner i myndigheten gör sitt yttersta för att bemöta.

Vi besvarar i stort sett alla medieförfrågningar på något sätt och det finns ingen annan myndighet som är i närheten av antalet gånger som polisen nämns i medier. Vi har ett mycket allvarligt läge i Sverige och det är viktigt att göra intervjuer, men vi måste också prioritera hur mycket vi har möjlighet att vara tillgängliga.

Vi gör en värdering av varje enskild förfrågan. I fredags hade jag förfrågningar från 26 olika medier som vi mötte med en allmän pressträff, dit alla journalister var inbjudna och fick tid att ställa frågor både under och efter pressträffen.

Jag är ytterst ansvarig för Polismyndigheten och jag ska gå att ställa till svars, men jag tror inte att någon känner att jag eller polisen som helhet varit osynlig i rapporteringen under den senaste tiden.

Läs svaret i Dagens Nyheter