JavaScript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Byggetablering, e-tjänst

Du behöver ansöka om tillstånd från polisen för att använda en offentlig plats för byggetablering, exempelvis uppställning av en arbetsbod, byggställning, byggsäck eller container.

Regler

Enligt ordningslagen krävs det tillstånd för att använda offentlig plats inom detaljplanerat område. En offentlig plats är exempelvis en gata, trottoar eller park, det vill säga en plats som ofta används.

När det gäller tillstånd för verksamhet inom vägområde utanför detaljplan krävs i stället tillstånd enligt väglagen. Tillstånd enligt väglagen söks hos Trafikverket.

Avgift

För att du ska få din ansökan prövad måste du betala en avgift. Avgiften gäller själva prövningen och tas därför ut oavsett om din ansökan beviljas eller inte. Avgift för ansökan tillstånd användande av offentlig plats är 700 kr.

Ansök om tillstånd

I ansökan behöver du bifoga skisser och ange uppgifter som

  • vad som ingår i byggetableringen
  • var och när tillståndet ska gälla
  • sökande och ansvarig.

När din ansökan är slutförd skickas en inbetalningsavi till den e-postadress du angett. Den ska betalas innan handläggningen kan påbörjas. Beslut skickas till den e-postadress du angett.

Hjälp oss gärna att utveckla e-tjänsten genom att svara på ett par frågor när du är klar med ansökan.

Har du inte möjlighet att använda vår e-tjänst kan du fylla i vår ansökningsblankett om tillstånd för användande av offentlig plats och e-posta eller skicka den med vanlig post till polisen.

Ansök om tillstånd för användande av offentlig plats för byggetablering, blankett

Teknisk support

För felanmälan eller tekniska frågor, skicka e-post till:
it-avdelningen.e-tjanster@polisen.se

Till toppen