Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Identitetsintrång - utsatt

Upptäcker du att någon köper varor, tjänster eller tar krediter i ditt namn har du råkat för bedrägeri genom identitetsintrång. Anmäl bedrägeriet till polisen snarast möjligt.

Anmäl brott till polisen

Det finns e-tjänster för att anmäla vissa brott, för andra behöver du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. 

Gör en polisanmälan

Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Tänk på att

  • bestrida fakturan
  • det finns möjlighet att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretaget om kreditupplysningar tagits i ditt namn som du inte begärt
  • ringa din bank och kontrollera dina konton
  • spärra kortet hos din bank
  • kontrollera med Skatteverket att du är folkbokförd på rätt adress
  • kontrollera med Svensk Adressändring att ingen eftersändning har gjorts
  • spärra id-kort eller körkort, om du blivit av med det. Vänd dig till det företag eller den myndighet som utfärdat kortet.

Att bestrida en faktura

Bluffakturor ska bestridas. Det innebär att motparten får veta att du motsätter dig betalningen och varför. Du bör bestrida den felaktiga fakturan snarast möjligt, eftersom det ökar dina möjligheter att få rätt mot företaget.

Vissa oönskade fakturor har en finstilt text som talar om att det är ett erbjudande du har fått. Det är inte nödvändigt att bestrida en sådan faktura, men det är att rekommendera. Däremot är det nödvändigt att bestrida en faktura som inte är utformat till ett erbjudande.

Så här bestrider du en felaktig faktura

Bestrid per brev (rekommenderat), e-post eller fax. Använder du e-post ska du ange fakturanumret, det är även bra att skanna fakturan och bifoga till meddelandet.

Ditt brev ska innehålla

  • uppgift om vilken faktura det gäller
  • kortfattat att du bestrider fakturan och varför. Exempel: "Bestrider betalningsansvar- ej beställt" eller "Bestrider betalningsansvar, har inte ingått avtal".

Det är mycket viktigt att din invändning speglar omständigheterna i ditt ärende, använder du standardformuleringar måste de vara relevanta för ditt fall.

Skicka bestridandet

Brevet och en kopia på bluffakturan skickar du till den adress som företaget angivit på fakturan.

Spara kopior på alla dina brev, meddelande och eventuell annan konversation med motparten. I ett senare skede kan det vara viktigt att kunna styrka datum och innehåll i bestridandet - för därför gärna dagbok över händelseförloppet. 

Till toppen