Sök
Stäng Meny

Våld i ungas relationer

Nästan en av fyra tjejer i åldern 16-24 år har någon gång utsatts för våld. För killar är siffran 14 procent, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Att drabbas som ung kan ge särskilt stora konsekvenser.

Våld eller bara dåligt förhållande?

Var går gränsen mellan ett dåligt förhållande och våld? Det är både svårt och lätt att svara på. Att bråka och tjafsa ibland kan vara normalt i ett förhållande men det finns vissa självklara gränser. Att slå någon eller ha sex med någon som inte vill är aldrig okej. När en person höjer rösten och kallar den andra för “värdelös” varje dag eller flera gånger i veckan, då är det en form av psykiskt våld.

Anmäl brott i nära relation till polisen

Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott i nära relation, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14.

Om det är en akut situation, ring 112.

Du behöver ringa eller besöka polisen för att anmäla brott i nära relation.

Om du sett eller hört något som skulle kunna hjälpa polisen att upptäcka, förebygga eller utreda brott kan du tipsa oss: Tipsa polisen

Olika former av våld

Våld i ungas relationer är, i likhet med våld i vuxnas relationer, relativt vanligt. Våld förekommer i många olika former. Fysiskt våld kan handla om slag eller sparkar. Psykiskt våld är att vara kontrollerande, anklagande eller aggressivt.

Kontroll och svartsjuka kan uppfattas och ursäktas som omtanke och kärlek, fast det är destruktivt och begränsar den som utsätts. Sexuellt våld är att gå över någons sexuella gränser. Digitalt våld kan handla om att hota att sprida privata foton eller filmer i sociala medier. Våldet och situationerna kan se ut på många olika sätt.

Ofta växlar det i relationen mellan kärlek och våld vilket gör det svårare att förstå att relationen är destruktiv. Många som utsätts beskriver att de utsätts för små och stora övergrepp under en längre tid.

Åldersskillnad kan påverka maktbalansen i en relation mellan unga. Våld i ungas relationer förekommer även i hbtqi-relationer och att vara hbtqi-person kan innebära en särskilt utsatt situation.

Är du eller någon du känner utsatt för någon form av våld i en relation? Eller känner du igen dig som den som utövar våld. Det är inte ok och det kan vara brottsligt. Det finns hjälp att få.

Svartsjuka är inte romantiskt

Polismyndigheten samverkar med andra aktörer om våld i ungas relationer och är en del av kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”. Vad är egentligen en schysst relation? Är svartsjuka ett tecken på kärlek? Och vad är egentligen våld? Det är inte alltid lätt att veta det, särskilt inte när man är ung. Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” hjälper unga med viktiga samtal.

Landningssida för kampanjen: https://www.svartsjukaarinteromantiskt.se/sv/

Stöd och hjälp: https://www.svartsjukaarinteromantiskt.se/sv/stod-och-hjalp/

För dig som möter unga:  https://www.svartsjukaarinteromantiskt.se/sv/for-dig-som-arbetar-med-unga/