Gromning - utsatt

Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Det är viktigt att du polisanmäler även om du är osäker på om det som hänt är ett brott. Och gör det snabbt – då är det lättare för polisen att utreda.

Anmäl brott till polisen

För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.

Vissa brott kan anmälas via e-tjänster. Det gäller till exempel stöld, inbrott, kontokortsbedrägeri, skadegörelse och parkeringsskada. 

Anmälan som kan göras i e-tjänster

Tänk på att

  • anmäla så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid.
  • spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.
  • anmäla även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person. Anmäl också till sajten.

Polisen tar gärna emot tips om sajter, alias eller användarnamn. Skicka din tips via den här sidan: Sexuella övergrepp mot barn - tipsa polisen

Beskrivning av grooming

Groming innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum. Den första kontakten sker ofta på chattforum eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt, vissa så unga som åtta år.

Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till två år.