Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Grooming - utsatt

Grooming (även kallat gromning) innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte. Det är viktigt att du polisanmäler även om du är osäker på om det som hänt är ett brott. Och gör det snabbt – då är det lättare för polisen att utreda.

Viktigt att polisanmäla

Polisanmäl brottet via telefon 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Är det akut eller ett pågående brott ring 112.

Gör en polisanmälan

Tänk på att

  • anmäla så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid.
  • spara information som chattar och meddelanden på datorn eller skriv ut och spara på papper. Det kan bli viktiga bevis.
  • anmäla även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person. Anmäl också till sajten.

Polisen tar gärna emot tips om sajter, alias eller användarnamn. Skicka din tips via e-post till: itbrott.desk.noa@polisen.se

Beskrivning av grooming

Grooming innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum. Den första kontakten sker ofta på chattforum eller spelsajter. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt, vissa så unga som åtta år.

Genom bekräftelse, mutor och utpressning försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

 

Till toppen