Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Äldre och funktionsnedsatta - förebygg brott

Äldre och funktionsnedsatta personer som drabbats av brott har oftast råkat ut för stöld i hemmet. Var kritisk mot okända besökare som ringer på.

Äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga kan drabbas av brott på grund av sin nedsatta funktionsförmåga. Ofta handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker genom att på olika sätt försöka lura sig in i bostaden. Det kan också röra sig om till exempel bedrägerier.

Hur du kan skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

Skydda dig inomhus

  • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
  • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
  • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
  • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Hur du kan skydda dig utomhus

Lämna inte handväskan utan uppsikt, till exempel i en kundvagn och ha gärna plånbok och mobiltelefon i innerfickan, inte i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

Skydda dig utomhus

  • Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
  • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

Bedrägeri

Var försiktig med att lämna ut personnummer, kontonummer, bankkortsnummer eller dylikt till någon som påstår sig ringa från en bank eller liknande.

Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

 

Till toppen