Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Alkohol, råd till dig som förälder

Under helger, högtider och festivaler är det fler unga än vanligt som dricker alkohol. Då ökar risken för att de råkar ut för eller begår ett brott, till exempel misshandel eller våldtäkt.

Du som förälder spelar en viktig roll. Kom överens om vilka regler som gäller kring alkohol med tonåringens andra förälder. Att enas om gränser kring alkohol hjälper tonåringar att stå emot och det blir även lättare för äldre syskon att säga nej. Det kan också vara bra att ha gemensamma regler tillsammans med föräldrar till tonåringens kompisar.

Tänk på att langning är ett brott, med fängelse i straffskalan.

Råd till dig som förälder

 • Prata med ditt barn för att få en uppfattning om hans eller hennes attityd till alkohol.
 • Tänk på att vara tydlig med att drickande före vuxen ålder inte accepteras. Då ökar chansen att tonåringen kan stå emot alkohol.
 • Tänk på att langning av alkohol även sker via sociala medier idag, till exempel Instagram och Facebook.
 • Uppmärksamma vilka personer ditt barn umgås med, både i den fysiska vardagen och på nätet.
 • Ha koll på vad ditt barn har på rummet.
 • Prata om vad ditt barn tänker köpa för sina pengar.

Innan festtillfället

 • Våga sätta gränser. Köp absolut inte ut alkohol till ditt eller andras barn.
 • Prata med andra föräldrar i samma situation för att kunna dela information. Det är bra att kunna stödja varandra och få veta vad som är på gång. Är det föräldrafritt hos någon?
 • Prata med ditt barn om hans eller hennes planer för kvällen, vad som är bra att tänka på och vilka risker som finns.
 • Vissa saker behöver man hjälp av vuxna för att reda ut. Prata med ditt barn om vad han eller hon ska göra om något tråkigt händer: 1. Ring hem. 2. Kontakta en annan vuxen person. 3. Ring polisen.

Under festtillfället

 • Var tillgänglig för ditt barn under kvällen. Var nåbar på telefon och var beredd på att åka och hämta.
 • Delta gärna i föräldravandringsgrupper. Att vuxna finns ute bland ungdomarna är en trygghet och bidrar till minskat drickande.

Det gör polisen

Polisen jobbar aktivt med att stoppa langare eftersom det är viktigt att förhindra att ungdomar dricker och får tillgång till alkohol. Är personen minderårig häller de ut alkoholen och skriver en anmälan om förverkande. Poliserna tar sedan kontakt med föräldrarna. Den kontakten är väldigt viktig och helst vill polisen att de hämtar sitt barn. Att använda ungdomarnas vittnesmål för att komma åt langarna är en del av polisens arbetsmetod.

Polisen spanar också runt försäljningsställen som systembolag för att upptäcka misstänkta langare. Det förekommer även att sprit säljs från en bagagelucka. Alkoholen har ofta ett tveksamt ursprung och kan i värsta fall vara träsprit.

Så säger lagen

Det är förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till sex år.

Hjälp polisen!

Har du sett eller hört talas om någon som säljer alkohol eller droger till ungdomar? Ring polisen på 114 14. Vid pågående brott ring 112.

Till toppen