Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Kortbedrägeri - skydda dig

För att minska risken för kortbedrägeri bör du vara försiktig med att lämna ifrån dig kort eller kortnummer, även när du handlar på internet.

Minska risken för brottet

Det kan vara svårt att se att en uttagsautomat eller bensinpump är manipulerad. Om automaten ser annorlunda ut eller om knappsatsen eller kortläsaren går att vicka på bör du välja en annan automat.

Om ditt kort fastnar i automaten, kontakta banken omedelbart. Lämna inte platsen. Låt inte heller någon som står bakom dig i kön hjälpa dig med att få ut ett kort som fastnat i automaten. Personen kan på så sätt komma över koden till kortet.

Chip är säkrare

Det guldfärgade chipet som finns på de flesta betalkort är säkrare än magnetremsan som går att läsa av olovligen.

Skydda dina koder

Se till att skydda dina koder och undvik att förvara kort och kod på samma ställe. Ha uppsikt och kontroll över konto- och kreditkort och olika lösenord för olika tjänster. Kontakta även din bank för mer information.

Tänk på att:

  • skydda din kod. Dölj fingrarna när du slår in koden.
  • vara försiktig med att lämna ifrån dig ditt kort eller kortnummer.
  • inte förvara koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
  • kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt. Då har du möjlighet att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.
  • omedelbart spärra ditt kort via banken, om du blivit av med ett bankkort eller kod, och göra en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.
Till toppen