Sök
Stäng Meny

Lägenhetsbedrägeri - skydda dig

Den bostadsbrist som råder på många orter utnyttjas av bedragare. Bedrägerier som är kopplade till lägenhetsuthyrning pågår året runt.

Videoklippet här ovanför är en rekonstruktion av hur det kan låta under ett lägenhetsbedrägeri.  

Bedrägerierna kan se ut på olika sätt. Ett vanligt tillvägagångssätt är att en lägenhet utannonseras via en webbplats på internet. Ofta har lägenheten en attraktiv adress och en rimlig hyra. Bedragarna kräver vanligen flera månadshyror i förskott eller i deposition.

Falska annonser

Det är viktigt att kontrollera att lägenheten faktiskt existerar. Det finns många exempel på fall där bedragare har kopierat bostadsrättsannonser och gjort om dem till andrahandsannonser.

En lägenhetsinnehavare måste ha tillstånd från fastighetsägaren för att hyra ut sin bostad i anda hand. Det gäller för både hyresrätter och bostadsrätter.

Så skyddar du dig

  • Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.
  • Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.
  • Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
  • Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig tyder på bedrägeri, vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Speciellt om det råder bostadsbrist och säljarens marknad.
  • Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.