Sök
Stäng Meny

Romansbedrägeri – skydda dig

Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper.

Kontakt via dejtingsajt eller sociala medier

Romansbedrägerier sker ofta (men inte enbart) via internet. De som anmäler till polisen att de utsatts för romansbedrägeri har ofta blivit kontaktade av bedragaren på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier.

Vanliga profiler för bedragaren

Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta: militär i Afghanistan, läkare i Syrien etcetera. Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.

Varningssignalen – plötsligt behov av pengar

En relation kan pågå under en längre tid innan frågan om pengar kommer upp, men det gör den förr eller senare – och då är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjorde uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.

Bedrägeriet kan fortgå i andra former

Efter att relationen tagit slut kan den drabbade i vissa fall kontaktas av någon som erbjuder sig att hjälpa henne/honom att få tillbaka sina pengar. Detta är också ett bedrägeri, eftersom den drabbade ombeds att betala en avgift för att få hjälp – utan att hjälpen kommer.

Om du har blivit utsatt

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar vi dig att:

  1. Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
  2. Anmäl till polisen.
  3. Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
  4. Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.