Telefonbedrägerier – skydda dig

Bedrägerier via falska telefonsamtal drabbar många som förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut koder, logga in på sin bank eller lämna ifrån sig sina kort. Bedragare riktar ofta in sig på äldre personer och andra utsatta grupper.

Det är vanligt att bedragare utger sig för att ringa från banken, ett företag eller en myndighet. En bedragare är skicklig i det sociala samspelet och har kanske även tagit reda på personlig information om dig för att verka trovärdig.

Så här kan ett telefonbedrägeri gå till

En misstänkt bedragare försöker lura till sig pengar genom att utge sig att ringa från en bank.

Bedragaren kan påstå att det är bråttom då de har upptäckt misstänkt aktivitet på något av dina konton. De försöker ofta inge förtroende och övertyga om att de ska hjälpa till och att allt kommer att ordna sig, bara du följer de steg som bedragaren ber dig göra. Deras mål brukar vara att du ska legitimera dig med din bankdosa eller ditt BankID. När du legitimerar dig så får de kontroll över dina bankkonton och för över dina pengar till sina egna konton.

Bakom bedrägerierna står ofta kriminella nätverk. Var alltid skeptisk när någon okänd ringer, för att inte råka illa ut. Ta del av polisens tips för att känna dig säkrare om du skulle bli utsatt för bedrägeriförsök.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.