Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Tips för säkrare näthandel

Att handla på internet medför flera risker. Någon kan ta dina kontouppgifter och du kan bli lurad på den vara eller tjänst du köpt.

Minska risken för brottet

För att handla på internet bör du använda ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Se till att ta bort krediten på kortet och sätt istället in en summa som motsvarar vad du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om ditt kortnummer skulle bli stulet.

Många banker erbjuder också så kallade virtuella kort, där du bara får ett kortnummer och övriga uppgifter som behövs för att handla på nätet. Du får alltså inget fysiskt kort. Istället för du över exakt så stor summa som behövs för köpet till det virtuella kortet. När köpet är genomfört annulleras kortet. Genom att använda ett sådant kort löper du ingen risk om kortuppgifterna kommer i orätta händer.

Idag erbjuder många banker låsbara kort, vilka kan hanteras via mobilappar. När du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp ditt kort, i övrigt är det låst.

Var vaksam på erbjudanden som är för bra för att vara sanna, oanvända märkeskläder till exempel som säljs för betydligt lägre priser än i affären - det kan handla om stöldgods.

När du handlar på nätet – tänk på

  • Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.
  • Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.
  • Använd kända och etablerade betalningstjänster när du handlar på internet.
  • Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.
  • Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.
  • Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.
  • Använd säkra betalningsvägar där säkerhetsföretaget skickar uppgifter till säljaren att pengarna har kommit in och sedan skickar pengarna när varan kommit fram.
  • Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.
  • Du kan kontrollera företag som säljer på nätet via Bolagsverket.
  • Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, speciellt till företag du inte litar fullständigt på. Om ett oseriöst företag får dina kortuppgifter kan de dra betalningen flera gånger, ofta hänvisande till ett avtal de hävdar har ingåtts. Tänk också på att även seriösa företag i värsta fall kan bli av med din kortinformation. Använd tjänster som e-kort eller använd ett separat kort knutet till ett konto dit du för över pengar för varje transaktion. Det finns också lösningar där du kan låsa ditt kort via mobilappar.

Fler tips och råd

Konsumentverket kan ge dig mer information om hur du handlar säkert på internet. Hos Tullverket hittar du information om tullregler som gäller när du handlar på internet.

Till toppen