Näthandel – skydda dig
9 av 10 svenskar handlar på nätet enligt Internetsstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2021. Genom falska webbutiker eller bedrägliga annonser på köp- och säljsajter kan du vilseledas när du ska handla på nätet. Vet du hur du handlar säkert?
Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer
Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, speciellt till företag du inte handlat med tidigare. Tänk också på att även seriösa företag i värsta fall kan bli av med dina kortuppgifter. Tillåt inte webbsidan eller appen du handlar genom att spara dina person- och kortuppgifter för att underlätta inför nästa köp.
Handla säkrare med ett separat kort
För att handla säkrare på internet kan du använda ett separat kort utan kredit som är knutet till ett annat konto än ditt lönekonto, dit du bara för över summan som du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om dina kortuppgifter skulle bli stulna.
Låsbara kort
De flesta av våra bankkort går att spärra för internet- och/eller utlandsköp. Öppning och stängning av korten hanteras via mobilapp eller internetbank. När du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp ditt kort och stänger det när du handlat färdigt (i vissa fall stängs det automatiskt).
Betalningsförmedlare har högre säkerhet
Om näthandeln använder en betalningsförmedlare som sköter kortbetalningarna åt dem, som till exempel Klarna, Dibs eller Paypal, så har de ofta säkrare lösningar. Det blir därmed svårare för bedragare att komma åt dina kortuppgifter genom ett dataintrång.
Sök efter omdömen på nätet
Om du inte handlat i webbutiken tidigare kan det vara en god idé att söka efter omdömen på nätet. Många som inte är nöjda med webbutikerna skriver omdömen på nätet för att varna andra.
Var uppmärksam när du handlar via privatannons
Det blir allt vanligare att handla begagnat via privatannonser på köp- och säljsajter och via sociala medier. Bedragare kan agera både som köpare och säljare.
Så kan ett bedrägeri gå till
Som säljare kan du bli kontaktad av en intresserad köpare som hävdar att du måste skicka en vara med ett visst fraktbolag och betala för frakten innan du fått betalt för varan. Som köpare kan leveransen helt utebli efter betalning eller så kan hyresobjektet inte existera. Var därför vaksam om säljaren stressar dig att slutföra en affär och undvik att betala i förskott.
Att tänka på generellt när du handlar på nätet
Om du handlar från en webbutik:
- Använd kända och etablerade betalningstjänster.
- Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.
- Du kan kontrollera företag som säljer på nätet via sökning efter omdömen och via Bolagsverket.
- Var vaksam på erbjudanden som är för bra för att vara sanna, till exempel oanvända märkeskläder till ett betydligt lägre pris än i affären – det kan handla om stöldgods.
Om du handlar via privatannonser:
- Var vaksam om motparten stressar dig att slutföra affären.
- Undvik att betala förskott om du handlar av privatpersoner.
- Om möjligt träffas för en fysisk överlämning av varan.
- Som säljare ska du inte betala en försäkringsavgift till fraktbolag eller kurirer som påstår sig komma och hämta samt betala för din vara.
- Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.
- Var uppmärksam på att pengarna går till den person som du varit i kontakt med vid betalning med Swish.
Relaterat innehåll
- Utsatt för it-relaterade brott
- Lagar och fakta om it-relaterade brott
- Polisens arbete mot it-relaterade brott
- Vad händer efter polisanmälan?
- Film: Minska risken för näthandelsbedrägerier på Youtubes webbplats
- Broschyr om bedrägerier: Det spelar roll vad du gör!
- Vägledning om att handla på nätet på Konsumentverkets webbplats
- Vägledning om att handla på nätet på Tullverkets webbplats
- Bolagsverket webbplats
- Konsument Europas webbplats