Näthandel – skydda dig

Att handla på internet medför flera risker. Någon kan ta dina kontouppgifter och du kan bli lurad på den vara eller tjänst du köpt.

Handla säkrare med separat kort och konto

För att handla säkrare på internet bör du använda ett separat kort utan kredit som är knutet till ett annat konto än ditt lönekonto, dit du bara för över summan som du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om ditt kortnummer skulle bli stulet.

E-kort och virtuella kort

Många banker erbjuder så kallade e-kort eller virtuella kort, som ger dig ett unikt kortnummer varje gång du ska handla och som du laddar med köpesumman. Genom att använda ett sådant kort blir risken betydligt mindre att kortuppgifterna kommer i orätta händer.

Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer

Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, speciellt till företag du inte vet om du kan lita på. Om ett oseriöst företag får dina kortuppgifter kan de dra betalningen flera gånger, och hävda att ett avtal har ingåtts. Tänk också på att även seriösa företag i värsta fall kan bli av med din kortinformation. Tillåt inte webbsidan eller appen du handlar genom att spara dina person- och kortuppgifter för att underlätta inför nästa köp.

Betalningsförmedlare har högre säkerhet

Använder näthandeln en betalningsförmedlare som sköter kortbetalningarna åt dem, som till exempel Klarna, Dibs eller Paypal, så har de ofta säkrare lösningar och därmed blir det svårare för bedragare att komma åt dina kortuppgifter genom ett dataintrång.

Handla på sidor som har 3D Secure

När du handlar på nätet är det säkrare att handla på sidor som har 3D Secure. Funktionen kallas även ”Verified by Visa” eller ”MasterCard SecureCode”. Med denna funktion krävs ett lösenord eller godkännande med hjälp av BankID, utöver kortuppgifter, för att kunna genomföra en betalning.

Låsbara kort

De flesta av våra bankkort går att spärra för internet- och/eller utlandsköp. Öppning och stängning av korten hanteras via mobilappar. När du ska genomföra ett köp låser du tillfälligt upp ditt kort och stänger det när du handlat färdigt (i vissa fall stängs det automatiskt).

Att tänka på generellt när du handlar på nätet

Om du handlar från ett företag:

 • Använd kända och etablerade betalningstjänster.
 • Använd inte betalkort på nätet när du är ansluten till öppna nätverk eller osäkra trådlösa nätverk.
 • Postförskott är osäkert. Du har sällan möjlighet att kontrollera paketets innehåll innan du betalar för det. Men öppna gärna paketet redan på uthämtningsstället.
 • Du kan kontrollera företag som säljer på nätet via Bolagsverket.
 • Var vaksam på erbjudanden som är för bra för att vara sanna, till exempel oanvända märkeskläder till ett betydligt lägre pris än i affären – det kan handla om stöldgods.

Om du handlar från en privatperson:

 • Var vaksam om säljaren stressar dig att slutföra affären.
 • Betala aldrig i förskott om du handlar av privatpersoner.
 • Använd säkra betalningsvägar där säkerhetsföretaget skickar uppgifter till säljaren att pengarna har kommit in och sedan skickar pengarna till säljaren när du har bekräftat att varan kommit fram.
 • Att säljaren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar dig inte från att bli lurad.
 • Lämna aldrig ut ditt bankkontonummer. Du vet inte vem som sätter in pengarna och du kan bli återbetalningsskyldig.
 • Begär originalkvitto, legitimera säljaren och skriv ett köpekontrakt.