Utpressningsvirus - skydda dig
Utpressningsvirus, så kallad ransomware, är en skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. För att återfå kontrollen krävs att du betalar en lösensumma inom en viss tid genom en onlinebetalningsmetod.
Orostider ökar risken för it-brott och bedrägerier
Kriminella använder ofta aktuella händelser i sina försök att begå bedrägerier mot privatpersoner och företag. De använder sig ofta av falska sajter med lockande erbjudanden. Undvik att få dina bankkonton länsade, datorfiler spärrade eller att någon använder dina personuppgifter i bedrägliga syften genom att följa dessa tips:
- Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
- Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl eller sms utan att vara säker på att avsändaren är legitim.
- Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
- Logga aldrig in på annans begäran med exempelvis bank-id.
- Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.
Ransomware kan laddas ner till din dator genom falska programuppdateringar eller besök på smittade webbplatser. Den kan också spridas/hämtas som e-postbilagor till skräppost eller via andra skadliga program, till exempel trojaner.
De som råkar ut för ransomware bör aldrig betala den lösensumma som krävs. Det finns inte några garantier att problemet med ransomware även om du betalar lösensumman. Risken är mycket stor att återigen drabbas eller att den skadliga programvaran finns kvar, även om du betalar.
Så skyddar du dig mot utpressningsvirus
Uppdatera dina programvaror regelbundet
I många fall kommer sig infektioner via skadlig programvara av att kriminella utnyttjar programfel i programvaran (webbläsare,operativsystem, vanliga verktyg, m.m.). Att hålla dessa uppdaterade kan bidra till din säkerhet.
Använd antivirusprogram
Antivirusprogram (AV) kan hjälpa din dator att bli av med de vanligaste typerna av skadlig programvara. Du kan lätt hitta många gratisvarianter av den sortens programvaror. Skanna alltid nedladdade filer med AV-program. Installera inte program eller tillämpningsprogram på din dator om du inte vet var de kommer ifrån.
Ladda ner programvara från pålitliga webbplatser
Använd bara officiella och pålitliga webbplatser och källor så att dina programvaror har de senaste versionerna och säkerhetsuppdateringarna.
Gör en polisanmälan
Om du utsatts för ett utpressningsvirus, anmäl detta genast till polisen och till betalningsförmedlaren i fråga. Brottsbekämpande organ över hela EU och världen samarbetar för att verka mot identitetsbedragare och ställa svindlare inför rätta. Ju mer information du lämnar till myndigheterna, desto effektivare kan de rikta in sig på de farligaste kriminella organisationerna.
Fråga din antivirusleverantör hur du ska göra för att låsa upp och ta bort skadlig programvara från din dator
Det finns en mängd officiella webbplatser och bloggar som innehåller instruktioner om hur du på ett säkert sätt kan ta bort skadlig programvara från dina enheter. Besök alltid www.nomoreransom.org för att kontrollera om din enhet har blivit smittad av ett av de utpressningsvirus för vilka det finns gratis tillgängliga dekrypteringsverktyg.
Ta regelbundna säkerhetskopior
Att säkerhetskopiera information på mobil, dator eller platta gör det möjligt att återställa den om originalen försvinner eller skadas. Du kan ha en säkerhetskopia i form av exempelvis ett USB-minne, extern hårddisk, databas eller molntjänst. Se till att säkerhetskopiera med jämna mellanrum och att öva på att återställa informationen i förväg. Koppla ur din säkerhetskopia från din dator mellan kopieringarna. Annars kan även den utsättas för virus eller annan skadlig kod.
Klicka inte på bilagor, reklam och länkar om du inte vet var de kommer ifrån
Det som kan te sig som harmlös reklam eller harmlösa bilder kan i själva verket omdirigera dig till den webbplats där den skadliga programvaran laddas ner ifrån. Samma sak kan hända när du öppnar bilagor i e-post som du fått från okända källor.
Installera inte mobilappar från okända leverantörer/källor
Under inställningar i din Android-enhet ska du alltid se till att alternativet "Okänd källa" är avaktiverat och att "Kontrollera appar" är aktiverat. Ladda alltid ner från enbart officiella och pålitliga källor.
Lita inte på allt
Om en webbplats skickar ut en varning om att du har föråldrade programvaror, drivrutiner eller kodekar (program som kodar eller avkodar data) installerade på din dator, så ska du inte lita helt på det. Det är enkelt för kriminella att förfalska företags- och programvaruloggor. En snabb sökning på internet ger svar på om din programvara verkligen är föråldrad.
Installera eller köra opålitlig eller okänd programvara
Installera inte program eller tillämpningsprogram på din dator om du inte vet var de kommer ifrån. Vissa typer av skadlig programvara installerar bakgrundsprogram som försöker stjäla personlig information.
Betala inte
Även om du skulle bestämma dig för att betala är det ingen garanti för att problemet försvinner. Ibland framställs uppmaningen komma från till exempel polisen men dessa skulle aldrig någonsin be medborgare att betala böter på ett så aggressivt sätt. Inget av de erbjudna betalningssätten tillämpas för närvarande av polis eller domstolar.