Sök
Stäng Meny

Nakenbilder - ta, ha och dela

Är det delbart? Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare.

Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.

Med nakenbilder menar vi sexualiserade bilder eller filmer på barn. Det behöver inte betyda att man är helt naken utan det kan räcka med att man är lättklädd eller att bilden är av sexuell karaktär på annat sätt.

Polisens utredare om expose och viral spridning

Att hänga ut någon i ett exposekonto eller sprida vidare kränkande innehåll i sociala medier, som sexuella övergrepp eller misshandel, kan vara olagligt. 

Polisens utredare svarar på frågor om unga på nätet

Du ska alltid anmäla till polisen om det händer något på nätet som inte känns bra. Du är inte ensam! 

Exempel på när det är olagligt att dela bilder

Det här är exempel på situationer som vi vet händer. Det kan kännas spännande, vara tänkt på skoj eller som hämnd. Men det kan också vara olagligt. Det är både unga och vuxna som begår den här typen av brott på nätet.

Exempel på situation Typ av brott
Någon skickar en oönskad nakenbild till dig Sexuellt ofredande
Någon delar nakenbilder på ett barn i en gruppchatt Barnpornografibrott
Din partner eller någon annan pressar dig att skicka nakenbilder Försök till utnyttjande av barn för sexuell posering
Någon delar en bild på någon i en utsatt situation, till exempel på toaletten Olaga integritetsintrång
Någon hotar med att sprida nakenbilder på dig om du inte skickar fler Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering

Vad ska jag göra?

Om någon skickar oönskade nakenbilder till dig, eller vill att du ska skicka nakenbilder på dig själv, är polisens tips att

 • stoppa kontakten
 • skärmdumpa, radera inget
 • berätta för en vuxen du litar på och polisanmäl så fort som möjligt.

Om du känner att du vill svara kan du använda någon av de här bilderna. Du kan ladda ner dem i olika format under exemplen.

Grafiska svarsbilder med texten Det du har gjort kan vara brottsligt.

Svarsbild om någon ber dig att skicka nakenbilder, stående format (jpg, 601 kB)

Svarsbild om någon ber dig att skicka nakenbilder, kvadratiskt format (jpg, 461 kB)

Svarsbild om du får oönskade nakenbilder, stående format (jpg, 563 kB)

Svarsbild om du får oönskade nakenbilder, kvadratiskt format (jpg, 423 kB)

Här finns bilderna att ladda ner med både instruktion och svarsbild

Polisanmäl så fort som möjligt

Polisen vill att alla sexualbrott på nätet ska anmälas. Du behöver inte själv veta om det du har varit med om är ett brott, det vet vi och hjälper dig med. Kontakta oss och låt polisen bedöma om det ska utredas eller inte.

Det är viktigt att du sparar så mycket som möjligt som har koppling till händelsen. Polisanmäl så snabbt som möjligt eftersom digitala spår kan försvinna annars. Din anmälan kan också hindra att fler blir utsatta.

Så anmäler du:

 • anmäl så fort som möjligt genom att ringa 114 14 eller gå till en polisstation
 • anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person
 • spara alla detaljer som du har om personen och händelsen. Spara användarnamn, konto och meddelanden med personen och ta även skärmdumpar på chatten.

Vad händer när man gör en anmälan till polisen? Se filmer om hur processen ser ut från anmälan till rättegång. 

Det finns stöd för dig som blivit utsatt

ECPAT jobbar för att barn och unga inte ska utsättas för sexuella övergrepp eller andra sexuella kränkningar. De kan hjälpa dig att ta ner nakenbilder som spridits på nätet. På Ecpats webbplats kan du också chatta anonymt med någon som kan hjälpa dig: Dittecpat

Hos Bris kan du som är under 18 år prata med en kurator eller andra unga i Forum om vad du vill. Du kan vara anonym: Bris webbplats för unga

Brottsofferjouren är till för dig som blivit utsatt för brott. De har bland annat information om sexuella övergrepp och trakasserier. 
Brottsofferjouren om brott mot unga

Föreningen Säkra varje unge har en stödlinje som är öppen varje vardag och söndag. Den är öppen för både barn och vuxna.

Ta hjälp från familj, vänner, någon från skolan eller annan du litar på. Det hjälper att prata med någon.

Är det delbart? Frågor och svar

Varför ska jag anmäla?

Det finns flera saker som är bra med att polisanmäla. Dels för din egen skull, för att det som du har utsatts för är ett brott och inte alls okej. Det du berättar för oss kan också vara en viktig pusselbit i en pågående utredning. Genom att anmäla kan du samtidigt hjälpa andra.

Det är också viktigt att du och andra berättar och visar för omvärlden att det här händer barn och unga. Det är inte okej och det är absolut inte ditt fel.

Hur stor är chansen att ni får fast personen?

Alla lämnar digitala spår efter sig, man kan inte gömma sig helt. Däremot kan det vara väldigt svårt att utreda ärenden där gärningspersonen jobbat hårt för att anonymisera sig, men det är inte omöjligt.

Behöver jag bevis?

För att kunna utreda brott behöver vi samla in bevis.

Ett råd vi brukar ge är att du ska försöka behålla alla samtal, meddelanden, bilder och chattar.

Det allra bästa är om du kan låta allt vara orört, men om det inte går så kanske du kan skärmdumpa bevisen. Alla pusselbitar är bra! Om du är osäker på vad du ska spara och hur du ska spara bevisningen så kan polisen hjälpa till. Det är viktigt att veta att även det du berättar för oss är en viktig pusselbit, allt handlar inte om teknisk bevisning.

Vad kan påföljden (straffet) bli?

Vad påföljden blir för den som skickat bilderna beror på omständigheterna och hur gammal personen är. Handlar det om enstaka fall så blir påföljden sannolikt böter men om det är mer omfattande eller om bilderna som skickas är på barn så kan personen få fängelsestraff.

Om du är under 15 år kan du inte bli dömd i domstol. Då får socialtjänsten bestämma vad som ska hända. För ungdomar mellan 15 och 17 år finns särskilda påföljder. Ett exempel är ungdomsvård som är ett åtgärdsprogram från socialtjänsten. Ett annat är ungdomstjänst som liknar vuxnas samhällstjänst.

Fler frågor och svar om att dela nakenbilder på nätet

Polisens råd - tänk så här på nätet:

 • tänk efter innan du går med på att fotograferas eller filmas naken eller lättklädd. Filmer och bilder kan snabbt och lätt spridas till många
 • berätta inte ditt namn, ålder, födelsedatum, adress, telefonnummer, skolans namn eller lösenord. Tänk på att vissa appar delar sådan här information om dig automatiskt
 • använd sekretessinställningarna. Välj hur synlig du vill vara på appar som till exempel Snapchat eller TikTok. Låt en vuxen hjälpa dig om du tycker det är svårt
 • tänk på vad du delar och lägger upp. Var särskilt försiktig när det gäller sexuella bilder och filmer. Du vet inte hos vem eller var bilden hamnar
 • säg nej om någon ber dig att göra något du inte vill eller är obekväm med.

Vad kan du som vuxen göra?

Det förebyggande arbetet är viktigt och därför ser vi gärna att föräldrar, skolpersonal och andra vuxna pratar regelbundet med barnen för att skapa en trygg vardag på nätet.

Råd till dig som är vuxen - om unga på nätet