Gromning - skydda dig

Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Vid gromning sker oftast den första kontakten på ett sociala medier eller spel.

Har du någon gång träffat någon på nätet som du tycker mycket om? Det kan vara början på en ny vänskap. Men har du otur är det inte en ny kompis, utan någon som vill utnyttja eller lura dig. De här personerna är bra på att luras och kan verka unga och schysta. I vissa fall kan personen locka med smicker eller saker i spel. I andra fall kan personen hota dig att göra saker som inte är okej.

Var alltid lite misstänksam mot personer som du inte känner. Tänk särskilt på att vara försiktig med att lämna ut privat information eller att skicka bilder till någon.

Tänk på det här

  • Det här kan hända alla barn. Både tjejer och killar. Det är aldrig barnets fel.
  • Om någon tar kontakt med dig och du blir misstänksam - berätta för en vuxen du litar på.
  • Om du ska träffa en kompis du bara haft kontakt med på nätet, ta alltid med en vuxen vid första träffen. Gå aldrig hem till någon.

Så kan gromning gå till

Ofta är det svårt att veta om man är utsatt för gromning. Många förövare pratar inte om sex till en början. De låtsas vara någon annan och tar kontakt med barn och ungdomar för att bygga upp en relation. 

Det finns också en annan typ av förövare som inte har tålamod att bygga upp relationer, utan direkt ber någon att till exempel visa brösten eller liknande.  Genom att kontakta många killar och tjejer samtidigt, ibland fler än hundra, hoppas personen att någon av dessa ska nappa.

Det finns vuxna som är ute efter att träffas för att ha sex, för att komma över lättklädda bilder eller för att få se bilder på unga, lättklädda personer. De kan använda sig av flera olika användarnamn och låtsas vara olika personer. Förövarna är alltid inne på appar, spel och liknande som är mest populära bland unga.

De här berättelserna är baserade på verkliga fakta, men både namn och användarnamn är påhittade.

Han var snäll och betalade Isaks kontantkort

Fredrik_01 började chatta med Isak, 12 år, när de spelade onlinespel. Snart spelade och chattade de dagligen och pratade bland annat om fotboll och tjejer. När Isaks pengar tog slut innan sommaren var Fredrik_01 snäll och satte in 200 kronor på hans spelkonto. Under sommaren fyllde han även på Isaks kontantkort till mobilen.

Isak var glad över att ha hittat en så schysst kompis. Därför var det inte konstigt att de skulle träffas hemma hos Fredrik_01. Isak gick dit själv eftersom de kände varandra så väl och bodde i samma stad.

Men när han kom dit visade det sig att Fredrik_01 var en gubbe som ville att Isak skulle göra äckliga saker med honom. Isak blev väldigt förvånad eftersom han hade trott att killar inte råkade ut för sådant här. Det tog tre år innan Isak vågade berätta vad som hänt för någon.

"Hon fanns alltid där för mig"

Julia, 12 år, kände sig ofta ganska ensam. Hon ägnade allt mer tid åt att chatta och tyckte det var en av de bästa dagarna i hennes liv när hon och Fluffis99 hittade varandra. Julia tyckte att det var så skönt att Fluffis99 nästan alltid fanns där hon loggade in. Ingen hade tidigare sagt till henne att hon var söt och fin.

Hon tyckte att det kändes som om Fluffis99 förstod henne när hon berättade om sitt liv och om vad som var jobbigt. Efter ett tag skrev Fluffis99 att de borde prova att bli modeller. Hon hade en jättebra kontakt som hon till och med hade träffat på riktigt, en helschysst kille som hette Gustav.

Gustav och Julia började umgås online och han ville se henne i webbkameran, helst utan tröja, för att kunna avgöra om hon skulle passa som modell. Han sa att han gillade vad han såg. Julia kanske skulle kunna bli modell! Hon blev väldigt glad. Hon hade aldrig känt sig så uppskattad av någon.

Tänk att Gustav, en fotograf, tyckte att hon var snygg. Han ville se mer av henne i webbkameran och Julia skickade dessutom några bilder. Till sist fick Julia veta att Gustav och Fluffis99 var samma person. Fluffis99 var alltså en 57-årig man som använde sig av flera smeknamn.

Båda älskade hästar

Mira, 10 år, träffade Bubbliga_anna på nätet och de blev kompisar direkt, eftersom båda gillade hästar. Bubbliga_anna berättade om sina kompisar, hur det var i skolan och hemlisar som hon inte berättat för någon annan. Mira blev överlycklig när hon förstod att Bubbliga_anna inte bodde långt bort – och hade en egen häst. Hon lovade att Mira skulle få börja rida gratis och de bestämde att Mira skulle komma hem till henne.

Vad Bubbliga_anna inte berättade var sanningen: att hon egentligen hette Johan, var 35 år och inte bryr sig ett dugg om hästar. Han hade chattat med Mira i tre månader bara för att hon skulle våga träffa honom. Johan ville ha sex med henne och brydde sig inte alls om vad Mira sa eller vad hon ville. Det var det värsta Mira varit med om i hela sitt liv.

Lite senare kom det fram att han hade många användarnamn och att ett par av Miras andra nätkompisar också egentligen var Johan.

Anna fick så många komplimanger

Linus17 var den finaste på jorden! Anna, 16 år, tänkte på honom hela tiden och hade aldrig varit så kär innan. De chattade varje dag och kände verkligen varandra. När Anna skickade bilder på sig själv skrev Linus17 att hon var den snyggaste och sexigaste tjej han hade sett. Han ville att hon skulle ta av sig tröjan och ställa sig framför webbkameran. När hon gjorde det fick hon ännu fler komplimanger. Han började tjata om fler bilder, men Anna ville inte skicka fler, utan bara fortsätta chatta.

Linus17 hotade då att sms:a en bild på henne när hon visade brösten till hennes mamma och dessutom lägga upp den på nätet så att alla hennes kompisar skulle se den. Anna blev rädd och kände sig jättedum. Hon vågade inte säga ifrån, utan skickade fler bilder där hon till slut var helt naken. Men Linus17 blev aldrig nöjd utan krävde fler.

Till slut brast allt och hon berättade för sin mamma som ringde till polisen. Det visade sig att Linus17 egentligen hette Mattias och att han hade kontakt med 43 tjejer samtidigt och hade lyckats lura de flesta.

Tips till dig som är förälder

  • Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet. 
  • Ta reda på vilka appar, sociala medier och spel barnet använder och prata om dem tillsammans med barnet.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras och kan verka unga och schysta. I vissa fall kan förövaren locka med smicker eller kanske saker i spel. I andra fall övergår det till rena hot.
  • Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller att skicka bilder till någon. Man vet aldrig vad som händer med bilderna i framtiden.
  • Be barnet berätta för dig om det händer något på nätet som inte känns okej.

Exempel på frågor

Hur ser en vanlig dag ut på nätet för dig?

Vet du hur du ska göra för att ”blocka” någon i den appen eller det spelet? Kan du visa mig/Kan vi lära oss tillsammans?

Känner du att du kan prata med mig eller någon annan vuxen om det du är med om på nätet?

Finns det någon annan du känner att du kan prata med?

Gromning - prata om risker på nätet, folder att skriva ut (pdf)

Polisens film: Gromning – prata om risker på nätet