Näthat - skydda dig
Näthat sker ofta i sociala medier eller via e-post. Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den.
Näthat
Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot via Internet, till exempel sociala medier eller e-post.
Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den.
Vissa meddelanden och inlägg kan kännas jobbiga, kränkande och hotfulla, utan att de är olagliga. Allt är inte brottsligt. Men upplever du att hotet kan bli verklighet och du känner dig rädd, eller om det handlar om allvarliga kränkningar, ska du göra en polisanmälan.
Näthat drabbar inte bara barn och ungdomar utan även vuxna och kända personer.
Var går gränsen ?
Vet du om att det kan vara ett brott att publicera filmer och bilder på nätet? Det beror såklart på vad de föreställer. Om du sprider allvarligt kränkande bilder eller filmer om någon, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte.
Vad som är brottsligt och inte brottsligt är inte alltid så enkelt.
- Om man skriver något hotfullt till någon som tror att det är allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot. Om man skriver något hotfullt till någon som inte alls tar det på allvar anses det förmodligen inte vara ett olaga hot. Samma sak skulle gälla om man sagt samma saker direkt till personen, ansikte mot ansikte.
- Om man skriver på nätet att någon är en hora kan det vara förtal, eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon.
- Om man skriver att någon från skolan är tjock och ful är det förmodligen inget brott, eftersom lagstiftaren har bestämt att det är viktigt att folk får säga vad de tycker. Det kallas yttrandefrihet. Men om man gör det flera gånger eller om man skriver att han är äcklig för att han är bög kan det vara förolämpning. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om någons hudfärg, kön eller sexuella läggning.
- Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Om man gör det också kan det också vara ett brott.
- Om du delar känsliga bilder eller videos på någon annan, till exempel nakenbilder eller bilder på någon i en utsatt situation, begår du troligen ett brott.
- Om man bombarderar någon med sms när personen har sagt att de inte vill ha någon kontakt kan trakasseriet vara ett ofredande. Det gäller oavsett vad man skriver i sms:en, de behöver inte ens vara otrevliga.
– Du ska aldrig acceptera att någon skriver otrevliga saker till dig, säger polisen Björn Sellström, som ofta stöter på det här i sitt jobb.
Tänk på vad du själv gör på nätet
- Skriv aldrig något hotfullt, elakt eller kränkande. Den som läser kan bli rädd och ledsen. Det kan också vara ett brott. Även om du skojar är det lätt att andra kan missförstå dig. Tänk på hur du skulle uppfatta din kommentar om någon skrivit så till dig.
- Ibland är det enklare att skriva något elakt eller kränkande på nätet än att säga det direkt till en person. Skriv inget på nätet som du inte skulle säga till någon i skolan. En stor skillnad mot att säga något högt och att lägga ut det på nätet är att det kan få en oväntad och mycket stor spridning där.
- Bilder försvinner aldrig från nätet. En bild som du lagt upp kan lätt kopieras och spridas och man vet aldrig hur andra kan använda den. Lägg inte upp bilder du inte kan stå för. Det är svårt att veta innan hur mycket en bild kommer att spridas.
- Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som sprider den genom att dela eller retweeta den.
Har du varit med om något jobbigt?
Om man är utsatt för något som känns riktigt jobbigt, till exempel att en bild som visar en i en privat situation som man inte vill att andra ska se eller att någon sprider allvarliga rykten, ska man polisanmäla det.
Det är viktigt. Även om förövaren ibland kan få den utsatta att känna sig dum.
Om man vill kan man prata med en vuxen som man litar på, till exempel en förälder eller en skolsyster. Man kan också ringa till BRIS.
Det är bra om man anmäler till polisen ganska snabbt och att man inte raderar mejlet eller chatthistoriken – utan till och med tar en skärmkopia som man kan visa polisen och som de kan använda som bevis. Det ska du tänka på när du vill göra en polisanmälan. Om man inte anmäler kanske förövaren fortsätter göra brott – mot dig eller någon annan.
Det kan vara svårt att själv veta om det som hänt är ett brott. Då kan man kontakta polisen och fråga dem eller anmäla för säkerhets skull.
Om någon skrivit något elakt om en kan man be dem, på ett trevligt sätt, att ta bort det.
Om man är med om ett brott som händer just nu ska man alltid ringa till polisen på telefonnummer 112.
Relaterat innehåll
- Har du blivit utsatt för näthat?
- Lagar och fakta om näthat
- Lagar och fakta om diskussionsforum på Internet
- Att tänka på när du vill göra en polisanmälan
- Hat på nätet - Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågors webbplats
- SurfaLugnt.se - Tips och råd om ungas nätvardag
- Om du blivit kränkt på nätet - Integritetsskyddsmyndighetens webbplats
- BRIS - Barnens rätt i samhällets webbplats
- Statens medieråd - Nohate för dig som vill förebygga näthat bland unga