Stöld av bil och bildelar - skydda dig

Stölder av bildelar från personbilar har ökat markant. Här är polisens råd för hur du kan göra det svårare för tjuven.

Air-bags och rattar är de vanligaste bildelarna som stjäls men det förekommer även stölder av instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar. 

Råd för att minska risken för stölder

  • Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
  • Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.
  • Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en plåtburk. På så sätt förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.
  • DNA-märk dina bildelar, dekaler medföljer när man köper MärkDNA. Använd dekalerna så det syns att din bil är märkt med MärkDNA.
  • Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.
  • Se till att din bilstereo har stöldskyddskod eller löstagbar front som du tar med när du lämnar bilen.

Polisen varnar för störsändare

En ny metod för att stjäla från bilar är att använda en så kallad störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. Kontrollera därför att din bil är låst när du lämnar den. Annars är det fritt fram för gärningsmannen att öppna den olåsta och olarmade bilen och tömma den på innehåll.

En störningssändare kan variera i utseende och storlek. Den ser vanligen ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner.

Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större p-plats, och det inte beror på dåliga batterier, så ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmaste omgivningen.