Sök
Stäng Meny

Stöld av bil och bildelar - skydda dig

Stölder av bildelar från personbilar har ökat markant. Här är polisens råd för hur du kan göra det svårare för tjuven.

Air-bags och rattar är de vanligaste bildelarna som stjäls men det förekommer även stölder av instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar. 

Råd för att minska risken för stölder

  • Parkera bilen på ett upplyst ställe eller i garage.
  • När du parkerar bilen, kontrollera att bilen verkligen går i lås innan du lämnar den. Om du hör att bilen går i lås, har du inte blivit utsatt för störningssändare.
  • Förvara bilnycklar på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren eller i jackfickan.
  • Har du en så kallad key-less bil, förvara gärna nycklarna i en ett speciellt fodrat nyckelfodral eller i en plåtburk. Då förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen vid en så kallad ”reläattack”.
  • Komplettera bilen med en godkänd rattkrycka, som ett extra mekaniskt stöldskydd och se till att den täcker krockkudden. Även bilar med key-less system kan kompletteras med godkänd rattkrycka, så att tjuven inte kan köra bilen vid elektronisk nyckelkopiering.
  • Lämna inte datorer, mobiltelefoner och andra värdesaker synligt i bilen. Tänk på att även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.

Många stulna katalysatorer

Det har också skett en ökning av stulna katalysatorer som stjäls för att sedan demonteras och utvinna ädelmetaller.

På grund av det snabba tillvägagångssättet behöver polisen allmänhetens hjälp. Brottet kan ske var som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Var uppmärksam och kontakta polisen, antingen via 112 om brottet är pågående eller via 114 14 om du observerat något.

Störsändare blockerar låsning

En ny metod för att stjäla från bilar är att använda en så kallad störsändare. Det är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. 

En störningssändare kan variera i utseende och storlek. Den ser vanligen ut ungefär som en handhållen kommunikationsradio med en eller flera antenner.

Kontrollera att din bil är låst när du lämnar den. Annars är det fritt fram för gärningsmannen att öppna den olåsta och olarmade bilen och tömma den på innehåll.

Om du inte kan låsa din bil med nyckel när du parkerar på en större p-plats, och det inte beror på dåliga batterier, så ber vi dig att ringa polisen och vara vaksam på personer i den närmaste omgivningen.

Relästölder

Flera fordonsstölder och bildelsstölder sker genom elektronisk manipulation. Det innebär att gärningsmannen manipulerar bilens nyckelsignaler på bilar som är utrustade med Keyless Access.

Det behövs en mottagardel och en sändardel för att utföra en relästöld. Därför arbetar gärningsmännen ofta i par om två och stölderna sker oftast under kvällstid. Genom en sändare som tar upp bilnyckelns signaler och skickar till en mottagare placerad i närheten av bilen, tror bilen att nyckeln är nära. Detta gör att dörrar kan öppnas och bilen köras.

Det är viktigt att du förvarar bilens nycklar på ett säkert sätt. Exempelvis i ett fodrat nyckelfodral eller i en plåtburk.