Ska ditt barn börja gymnasiet?

Under flera år har uppstartsveckan varit stökig, nu vädjar vi på polisen om att fler föräldrar tar ansvar för sina barn och blir synliga vuxna på stan.

När gymnasieskolorna startar i höst välkomnas de nya eleverna till skolorna med en uppstartsvecka fylld av lära-känna-aktiviteter. Aktiviteterna arrangeras av skolorna på dagtid, men under kvällstid är det eleverna själva som tar initiativ och fortsätter med diverse aktiviteter som tenderar att spåra ur.

För att minska mängden av fylla, sexuella trakasserier, förnedrande utmaningar, brott och skadegörelse så vädjar vi på polisen om att fler föräldrar tar ansvar för sina barn och blir synliga vuxna på stan.

” Med fler vuxna på stan blir det en tryggare plats för våra ungdomar.
– Annika Granath, kommunpolis.

Tips till dig som vårdnadshavare

  1. Ha nolltolerans mot alkohol och droger. Forskning visar att om du köper alkohol till ditt barn, så dricker barnet bara mer.
  2. Var nyfiken och ställ krav. Vart ska ditt barn? Vem ska hen träffa? När ska barnet komma hem? Och begär att barnet ska vara tillgänglig på telefonen.
  3. Var tillgänglig på din telefon. Se till att vara redo att kunna hämta ditt barn om det behövs.
  4. Gå ut på stan! Vi behöver se betydligt fler föräldrar ute på stan än vad vi gjort tidigare år.

Vad gör polisen?

  • Häller ut alkoholen.
  • Misstänkt narkotikapåverkade barn får följa med för att lämna urin/blodprov.
  • Omhändertar berusade barn som inte kan ta hand om sig själva eller som stör den allmänna ordningen.
  • Tar kontakt med föräldrar som får hämta upp sitt påverkade barn.
  • Om inte vårdnadshavare svarar kontaktas socialtjänsten.
  • Vid misstanke om brott upprättas brottsanmälningar. Vanliga brott i samband med uppstartsveckan är lagningsbrott, sexuellt ofredande, ofredande och narkotikabrott.

Föräldraskolan om droger

Föräldraskolan är ett utbildningsmaterial som har tagits fram av polisen Matias, som ett verktyg för att upptäcka droganvändning hos tonåringar i tidig ålder.

Föräldraskolan används av poliser när de möter elever i skolor. Den kan också användas förebyggande av lärare i möte med föräldrar, till exempel på föräldramöten eller i utskick. Materialet finns på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Föräldraskolan på svenska (pdf, 5 MB)

Föräldraskolan på engelska (pdf, 1005 kB)

Föräldraskolan på arabiska (pdf, 8 MB)

Föräldraskolan på somaliska (pdf, 5 MB)