Sök
Stäng Meny

Nu väcks åtal efter detonationerna på Södermalm och i Kista

Den 7 juni åtalades åtta personer efter detonationerna på Södermalm och i Kista tidigare i år. Åtalen handlar bland annat om allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Den 17 januari 2023 detonerade en sprängladdning utanför en restaurang på Södermalm. Kvällen den 18 januari detonerade ytterligare en sprängning, denna gång i Kista. Utredarna i respektive ärende kunde snabbt se en stark koppling mellan dåden, både vad gäller tillvägagångssätt och misstänkta personer.

I utredningen av de två detonationerna har två olika utredningsgrupper samverkat vilket har lett till att åtta personer nu står åtalade. Åtalen handlar bland annat om allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, med mera. Samverkan mellan utredningsgrupperna har gett möjlighet till att dela och dra nytta av varandras förundersökningar, information, expertis.

– Samverkan mellan polisområde Stockholm city och regionala utredningsenheten har varit central. Det har hjälpt oss med förmågan att kunna hantera så många och komplicerade ärenden med begränsad resurs, säger Claes Murray, utredningsledare i polisområde Stockholm city.

Rättegången startar den 13 juni.