Sök
Stäng Meny

Omfattande åtal mot falska poliser

13 personer åtalas i Malmö misstänkta för 50-talet brott där man uppträtt som falska poliser vid åldringsbrott på olika orter i Sverige.

De 13 misstänkta personerna (nio män och fyra kvinnor) i 20−40 års åldern som nu åtalas vid Malmö tingsrätt ingår i en kriminell organisation som riktat in sig på åldringsbrott genom att uppträda som falska poliser. Sju av de misstänkta sitter häktade i avvaktan på rättegång.

Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, inbrottsstöld (tillgrepp i samband med besök i de drabbades bostäder) samt föregivande av allmän ställning (grovt brott).

Åtalet gäller cirka 50 åldringsbrott (under mars till och med oktober 2022) där bedragarna via telefon presenterat sig som poliser och förmått målsägande att ta fram bankkort med kod samt värdesaker. Därefter har medgärningsmän kommit hem till de äldre och hämtat deras bankkort med kod samt värdesaker (smycken).

− De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på, förklarar förundersökningsledaren kammaråklagare Lena Körner, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Fyra av de åtalade misstänks vara huvudgärningsmän, två män och två kvinnor. De har planerat samt ringt till de drabbade åldringarna. Därefter har medgärningsmännen ombesörjt så att bankkort och värdesaker hämtats hos de drabbade åldringar. Gärningsmännen har gjort kontantuttag samt inköp med de tillgripna bankkorten.

− Jag bedömer att brottsvinsten vid de cirka 50 ärendena i åtalet är cirka två miljoner kronor. Vi har tagit en stor mängd smycken och klockor i beslag som vi jobbar med att hitta målsägande till, berättar Lena Körner.

Den omfattande utredningen har genomförts genom ett samarbete mellan polisens bedrägerisektioner i Syd och Stockholm. Vidare har utredare från lokalpolisområde Södermalm i Stockholm också jobbat med utredningen liksom utredare från Circa-gruppen i region väst. Samarbetet mellan polisregionerna har varit en avgörande framgångsfaktor i det omfattande utredningsarbetet.

− Den här typen av brottslighet är mycket viktigt att bekämpa. De misstänkta har riktat in sig på framför allt äldre kvinnor över 80 år. Polisens stora utredningsinsats har varit avgörande för åtalet, säger Lena Körner.

Flera av de misstänkta frihetsberövades vid en större polisinsats i november i Malmöområdet. Under 2022 polisanmäldes över 600 åldringsbrott i Sverige där gärningsmännen uppträtt som falska poliser såsom i detta åtalet.

Brotten i åtalet har begåtts på följande platser:

  • Malmö
  • Helsingborg
  • Halmstad
  • Borås
  • Göteborg
  • Jönköping
  • Vallentuna
  • Solna
  • Stockholm

Frågor angående åtalet hänvisas till kammaråklagare Lena Körner.

Läs mer om bedrägerier på polisen.se