Sök

Polisen räknar med besvärligt trafikläge på Öland

Mellan den 1–4 juni arrangeras en stor bilträff på Öland. Flera tusen besökare väntas till evenemanget på Lundegård camping norr om Borgholm.

Polisen och Trafikverket förväntar sig störningar i trafiken till och från Öland och uppmanar alla bilister att ta det lugnt i trafiken.

Sommar och Öland är en kombination som innebär att det kan vara trångt på Ölandsbron och Ölandsvägarna. Om man dessutom lägger till en stor internationell bilträff på Lundegård camping så kommer trafikläget troligen att stundtals bli besvärligt. En liknande motorcykelträff förra året lockade runt 10 000 besökare.

Trafikverket uppmanar till att dämpa farten

– Vi har inga direkta arbeten i gång på Öland som kommer att påverka framkomligheten i någon större omfattning under evenemanget. För långväga besökare kan jag tipsa om ett par större vägarbeten som kan förlänga restiden. På E22 mellan Lösen och Jämjö bygger vi för fullt och på väg 40 mellan Nässjö och Eksjö pågår ett annat större arbete som kan skapa köer. Jag vill uppmana alla bilister att dämpa farten och köra på ett sätt som gör vägarbetsplatsen säker för dig som bilist, andra trafikanter och för de som jobbar med att bygga en trafiksäker väg, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Polisen ökar sin närvaro och bevakning av trafiken

– Räkna med att evenemanget kraftigt kommer att påverka trafiken till och från Öland och norra Öland under vissa tider, framför allt i början och slutet av evenemanget. Vi rekommenderar att besökare använder sig av ordinarie väg 136 på Öland. Mindre vägar används bland annat av långsamtgående lantbruksfordon den här tiden på året och vägarna kan även visa sig vara helt avstängda. För den som ska längre norrut kan väg 137 på den östra sidan av ön också användas. Polisen kommer att genomföra trafikkontroller under evenemanget, både på och i anslutning till Öland, för att exempelvis kontrollera nykterheten, säger kommunpolis Sofia Eriksson.

Polisen och Trafikverkets råd till trafikanter:

  • Förvänta dig köer.
  • Var uppmärksam på tillfälliga vägvisningar.
  • Om det blir stopp i trafiken, kör in så långt till höger du kan så att utryckningsfordon kan komma förbi.
  • Om stoppet blir långvarigt, ta det lugnt och lyssna på Trafikradion.
  • Om du måste gå ur bilen – gå absolut inte ut på körbanan.
  • Håll hastighet och avstånd.
  • Ta inga riskfyllda beslut som äventyrar trafiksäkerheten för dig själv eller andra trafikanter.
  • För dig som bor på Öland med omnejd – låt bilen stå hemma om du inte absolut måste resa.
  • De stora trafikströmmarna kommer troligen att inträffa före och efter evenemanget.
  • Kör inte onykter! Du utsätter dig själv och andra för fara. Dessutom är det olagligt.