Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens grundutbildning för ordningsvakter

Du ansöker om grundutbildning för ordningsvakt i den polisregion där du är folkbokförd.

Ansökan och ansökningsavgift

I ansökan anger du önskad utbildningstid och ort. Du kommer att aviseras ansökningsavgiften på 700 kronor och i den avgiften ingår även ett eventuellt utfärdande av ordningsvaktsförordnande. Ingen handläggning av ditt ärende kommer att påbörjas innan betalningen är registrerad hos oss. En registerkontroll utförs mot brottsregistret.

Fysiska tester

Därefter kallas du till fysiska tester samt lämplighetsintervju med språktest. Det fysiska testet innebär att du ska kunna springa 2 km på 12 minuter och lyfta en docka som väger 77 kg. 

Kursavgift

Om du antas till grundutbildningen så aviseras du kursavgiften på 7780 kronor. Den ska vara betald inom 14 dagar efter du fått aviseringen.

Ordningsvaktsförordnande

Efter godkänd grundutbildning får du ett ordningsvaktsförordnande. Förordnandet gäller i tre år.

Utbildningsmaterial för ordningsvakter

En ordningsvakt är förordnad att medverka till att upprätthålla allmän ordning. För att kunna göra det har en ordningsvakt genom lag försetts med en hel del befogenheter. Ordningsvakter har rätt att frihetsberöva personer samt att använda våld i vissa situationer.

Juridik för ordningsvakter

 

Till toppen