Sök
Stäng Meny

Utbilda dig till ordningsvakt eller förnya ditt förordnande

Om du vill bli ordningsvakt behöver du ansöka om utbildning och förordnande hos polisen. Detsamma gäller för dig som vill förnya ditt ordningsvaktsförordnande. Här finns information om hur du gör.

Grundkrav för att bli ordningsvakt

För att bli ordningsvakt måste du uppfylla vissa krav, men även ha rätt egenskaper.

  • Du ska vara 20 år (du måste ha fyllt 20 år när du ansöker).
  • Du ska ha godkänt betyg i Svenska 1 från gymnasieutbildning eller motsvarande.
  • Du ska kunna springa 2 kilometer på max 12 minuter, och kunna lyfta och dra en 77 kilo tung docka minst 15 meter.
  • Du ska vara laglydig, ha ett gott omdöme och i övrigt vara lämplig för arbete som ordningsvakt.

Så här går det till att bli ordningsvakt

1. Ansökan

Fyll i och skicka in din ansökan.

Ansökan om grundutbildning och förordnande som ordningsvakt

2. Lämplighetsprövning med fysiska tester och personlig intervju

Polisen gör en lämplighetsprövning där du bland annat kontrolleras i belastnings- och misstankeregistret. Därefter kallas du till att göra fysiska tester och till en personlig intervju. Under intervjun bedöms dina personliga egenskaper. För att bedömas som lämplig bör du utöver att ha ett gott omdöme bland annat vara ansvarsfull, engagerad, lyhörd, flexibel, noggrann och kommunikativ.

Polisens lämplighetsprövning fortsätter under hela ansökningsprocessen. Lämpligheten prövas sedan kontinuerligt under tiden man arbetar som ordningsvakt.

3. Grundutbildning

Om du blivit godkänd på de fysiska testerna och bedöms lämplig kommer du att kallas till grundutbildningen. Utbildningen är 160 timmar.

4. Förordnande

Om du blivit godkänd på utbildningen och bedöms lämplig blir du förordnad som ordningsvakt. Förordnandet gäller i högst fem år. För att därefter få ett nytt förordnande måste du gå en fortbildning.

Så går det till att få ett nytt ordningsvaktsförordnande

Ett förordnande som ordningsvakt gäller i högst fem år. Om du är eller har varit ordningsvakt måste du därför gå en fortbildning för att kunna bli förordnad på nytt. Efter att du har skickat in din ansökan gör polisen en lämplighetsprövning genom att bland annat kontrollera om du finns i belastnings- eller misstankeregistret. Till skillnad från den som ansöker om att bli ordningsvakt för första gången behöver du inte lämna in betyg i svenska, göra fysiska tester eller intervjuas igen.

Efter lämplighetsprövningen kallas du till fortbildningen som är 50 timmar. Om du blir godkänd på fortbildningen och bedöms lämplig förordnar polisen dig som ordningsvakt på nytt.

Obs! Efter godkänd utbildning kan det ta några veckor innan du får ditt förordnande hemskickat. Ansök därför till fortbildningen i god tid innan ditt förordnande löper ut, så att du inte riskerar att få ett uppehåll i ditt arbete.

Ansök om fortbildning och förordnande som ordningsvakt

Särskild ordningsvaktsutbildning

Om du är förordnad ordningsvakt och har B-körkort kan du ansöka om att gå en särskild utbildning för transport av personer som har omhändertagits (transportutbildning). Efter godkänd transportutbildning får du denna särskilda behörighet.

Ansökan om transportutbildning

Läs mer om ordningsvaktsutbildningarna

Mer information om de olika ordningsvaktsutbildningarna med tillhörande kursplaner.