Sök

20 augusti 04.46, Olovlig körning, Uppsala

Man utan körkort stoppades.

På Råbyvägen i höjd med Gränby stoppar en polispatrull en personbil. Föraren, en man i 80-årsåldern, visar sig sakna körkort och han blir misstänkt för grov olovlig körning.

Det visar sig att mannen i närtid blivit misstänkt för liknande brott. För att förhindra vidare brott tar patrullen därför fordonet i beslag enligt trafikbrottslagens sjunde paragraf (TBL7§*).

*= Förverkande enligt 7 § trafikbrottslagen

Ett fordon som har använts vid brott enligt denna lag får förklaras förverkat, om det behövs för att förebygga fortsatt sådan brottslighet och förverkande inte är uppenbart oskäligt. Detsamma gäller annan egendom som har använts som hjälpmedel vid brott enligt denna lag.

Om någon har gjort sig skyldig till olovlig körning, rattfylleri eller grovt rattfylleri ska det vid bedömningen av om förverkande behövs för att förebygga fortsatt brottslighet särskilt beaktas om gärningsmannen tidigare har gjort sig skyldig till sådan brottslighet.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.