Sök

23 augusti 20.49, Fjällräddning, Jokkmokk

Sarek, två personer i 20-årsåldern har gått vilse under fredagskvällen

Sällskapet uppges vara medtagna, blöta och trötta men de har mat och vatten. Med hjälp av ett positioneringssystem via mobiltelefon får polisen information om var de befinner sig, nordväst om Aktse.

Helikopter kan initialt inte aktiveras på grund av vädret. Personerna uppmanas att försöka hålla sig varma på en säker plats till lördagen.

Under tidig lördagsmorgon fattar vakthavande befäl beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor. De två personerna behöver hjälp att ta sig från platsen.

På grund av väderförhållandena kan inte polishelikopter ta sig till de nödställda. Kontakt tas därför med ett privat företag som kan ta sig an uppdraget. Fjällräddare kallas ut för att, med hjälp av helikoptern, undsätta personerna och föra dem till ambulans för kontroll.

Strax efter kl 10 meddelas att fjällräddarna påträffat de två personerna. De får hjälp att värma sig samt något att äta innan de därefter tar sig till helikoptern för vidare färd.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.