Sök
Stäng Meny
Uppdaterad 23 januari 21.54

23 januari 19.53, Brand, Jönköping

Brand i lägenhetshus

19:31 Väster city, Jönköping 

En brand har utbrutit i ett lägenhetshus i Väster City, Jönköping. Branden är nu under kontroll. Inrymning råder och räddningstjänsten kommer att knacka dörr för att lokalisera om någon eventuellt har andats in rök eller är skadade på annat sätt. 

Mer information kommer. 

UPPDATERING 19:59

Boende i huset kommer att kontaktas av räddningspersonal. De som behöver kontroll av hälsoskäl kommer att tas med till ett närliggande hotell där ambulanspersonal väntar. Stäng fönster och dörrar och invänta instruktioner från räddningspersonal. 

UPPDATERING 20:15

Ett tiotal personer kommer att föras vidare till sjukhus för kontroll. Det rör sig om personer som i första hand andats in rök. Ingen person ska vara brännskadad. 

UPPDATERING 20:32 

Förundersökning om mordbrand är inledd. 

Polisen arbetar mycket brett kring händelsen. Det handlar bland annat om att inhämta eventuella vittnesuppgifter samt göra olika undersökningar på platsen. Ett stort antal polispatruller är fortsatt i området.

Vissa avspärrningar har gjorts i byggnaden. Det har också spärrats av utanför, vilket bland annat påverkar busslinjetrafiken. 

 

UPPDATERING 21:03

De större avspärrningarna hävs. Endast en mindre avspärrning kommer att kvarstå. Busstrafiken kommer att kunna rulla på som vanligt. 

 

UPPDATERING: 21:42

Polisen fortsätter att jobba intensivt med händelsen. Teknisk undersökning av brandplatsen ska genomföras. Branden var isolerad till ett utrymme och spred sig inte vidare till andra delar av byggnaden. 

Förundersökning om mordbrand samt grovt olaga intrång har inletts. 

De personer som på ett eller annat sätt drabbats av rökskador eller på annat sätt av händelsen är att betrakta som målsägande. Det är i nuläget inte klart hur många det rör sig om, men i vart fall ska de röra sig om de som behövt föras till sjukhus. Detta är cirka 12 personer. Ett antal personer kommer inte att kunna återvända till sina bostäder i nuläget. Dessa inhyses på annan plats. Det är för tidigt att säga hur länge. 

En person är gripen som misstänkt för mordbrand och grovt olaga intrång. Denne är gripen som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Närmare upplysningar kring den gripne, eller hur det lett fram till ett gripande kan inte ges i nuläget. 

Har du hört eller sett någonting avvikande i samband med händelsen? Kontakta 11414 eller polisen.se och lämna ditt tips. 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.