Sök
Uppdaterad 04 januari 23.23

03 januari 16.12, Övrigt, Skåne län

Trafikläget just nu, Skåne.

Senaste info hittas längst ner i notisen. 

Polisen har under dagen hanterat en stor mängd trafikolyckor och trafikhinder till följd av det besvärliga vädret. Fram till 16-tiden idag har det inkommit nästan dubbelt så många larm om trafikolyckor i Polisregion Syd som under hela dygnet igår. 

Polisen vill uppmana trafikanter att inte ge sig ut på vägarna om man absolut inte måste. 

I länken nedan finns information från Trafikverket om det aktuella läget på vägarna. 

Uppdatering: Över 100 bilar sitter fast på E22 mellan Hörby och Kristianstad. Polisen uppmanar trafikanter att välja andra vägar. 

Uppdatering: Bilister som befinner sig i Hörby uppmanas att stanna kvar där. Bilister sitter fast på flera av de kringliggande vägarna, bland annat LV1082 vid Killhult och RV13 i höjd med He. 

Uppdatering: Värst drabbade sträckan är mellan Ekerödsrasten och Hörby, södergående riktning. Där har bilister suttit fast sedan i förmiddags. Det är fortsatt totalstopp på sträckan. 

Plogbilar och bärgare är på plats. De nyplogade vägarna är väldigt hala och resurser är på väg för att hantera detta. 

Uppdatering: Enligt patrullerna på platsen kan det vara uppemot 300 bilar som sitter fast. Även polisbilar är drabbade och har suttit fast i flera timmar. Evakueringsinsats är på gång. Notisen uppdateras så fort mer information finns att lämna.  

Uppdatering: Polis, räddningstjänst, Hörby kommun och Försvaret arbetar nu med att organisera evakuering av bilisterna. Bandvagnar är på väg. Prio är att hantera bilisterna som sitter fast på E22. Polisen uppmanar alla att stanna kvar i sina bilar och invänta hjälp. Räkna med att insatsen kan ta ett antal timmar. 

Polisen vill rikta en särskild uppmaning till lastbilstrafikanter i hela Skåne om att inte ge sig ut på vägarna under kvällen och natten, detta gäller både stora och mindre vägar.

Uppdatering: Evakueringsinsatsen prioriterar just nu en ambulans med en akut sjuk patient som sitter fast i kön. Därefter görs nya prioriteringar över vilka som ska evakueras. Evakuering sker med både bandvagnar och fordon.

Mitträcken kommer att klippas bort för att underlätta arbetet. 

Uppdatering: Ambulansen har kommit loss och är på väg till sjukhus. 

Uppdatering: Väglaget är fortsatt besvärligt. Alla småvägar i området kring E22 Hörby-Kristianstad är igensnöade och nyplogade vägar snöar igen efter en halvtimme. Väglaget är också besvärligt vid Skatteborg/Roslöv/Hurva. 

Uppdatering: Evakuerade personer tas till Lågehallarna i Hörby. 

Uppdatering: RV23 mellan E22 och Höör är nästintill igensnöad, enligt polispatruller på plats.

Uppdatering: Hittills detta dygn har 145 trafikolyckor rapporterats in till polisens ledningscentral, detta att jämföra med 40 olyckor under gårdagen. Siffrorna avser hela Polisregion Syd. 

Uppdatering: Polisens presstelefon stänger som vanligt vid midnatt. Notisen kommer dock att fortsätta uppdateras under natten. 

Uppdatering 2024-01-04 01.05

Det är fortfarande många som sitter fast i bilar på E22 mellan Hörby och Kristianstad. Räddningsarbetet för att nå fram till dem pågår, bland annat med hjälp av nio bandvagnar från Försvarsmakten.

Bandvagnarna arbetar både söderifrån och norrifrån på E22 och de kommer att ta sig fram till alla bilar som sitter fast. Trafikverkets snöröjning kraftsamlar för att kunna hjälpa de bilar som sitter fast att komma ifrån platsen. Arbetet beräknas pågå hela natten.

De som sitter fast ska inte lämna sina bilar utan sitta kvar och invänta hjälp i bilen. Om räddningspersonal eller polis kommer fram till en tom bil så vet vi inte om de som funnits i bilen befinner sig i säkerhet eller ute i snövädret till fots. Att ge sig ut i snöovädret till fots är farligt och kan dessutom orsaka stora resurskrävande sökinsatser helt i onödan.

Om man behöver hjälp akut ska man istället ringa 112.

Även i övriga Skåne är trafikläget mycket besvärligt och det beräknas att fortsätta vara det fram tills imorgon. Man ska inte ge sig ut på vägarna i natt eller under morgonen om det inte är absolut nödvändigt.

Uppdatering 2024-01-04 05.30

Arbetet med att undsätta de som sitter fast i sina bilar på E22 går sakta framåt. Försvarsmaktens bandvagnar har hämtat personer ur bilar som sitter fast och ett hundratal personer finns på den uppsamlingsplats som Hörby kommun öppnat. Under natten har ett fåtal sjukdomsfall hanterats bland dem som sitter fast, bland annat ett par diabetesfall. Bilar har börjat kunna köra loss både söderut och norrut, men många är fortfarande fast i snön.

Arbetet fortsätter under morgonen, men E22 kommer att vara avstängd fram till lunch på torsdagen. Många bilar och långtradare kommer att behöva hjälp bort från vägen innan den kan öppnas.

Läget på vägarna i hela Skåne är mycket svårt och de som inte måste ge sig ut uppmanas att stanna hemma.

Uppdatering 2024-01-04 11.30

Sitter du fast i en bil på grund av vädret – kontakta polisen via 114 14 eller, om akut eller om du har suttit hela natten, 112. Detta gäller alla som sitter fast i fordon.

Det är fortfarande många bilister som sitter fast i sina bilar och polisen bistår räddningstjänsten och Försvarsmaktens bandvagnar i räddningsarbetet. Polisens helikopter har kunnat lyfta och kontrollerar bland annat E22 och omkringliggande vägar. Läget på vägarna i hela Skåne är fortsatt besvärligt och de som inte måste ge sig ut uppmanas att stanna hemma.

Uppdatering 2024-01-04 16.00

Arbetet fortsätter med att bistå räddningstjänsten och Trafikverket i insatsen. Vi vill att den som sitter fast i en bil på grund av vädret kontaktar polisen via 114 14, eller vid akuta behov 112. De tomma bilar som står utefter vägarna kommer att bärgas till en uppställningsplats anvisad av kommunen.

Uppdatering 2024-01-04 20.55

Ett 50-tal fordon står fortfarande fast på E22. Majoriteten av dessa är lastbilar. Antalet sjunker i takt med att Trafikverket hinner frilägga dem. Inga nya tillkommer.
Samtliga personer i fordonen har erbjudits hjälp med evakuering. Det finns personer som valt att stanna i sina fordon. Polisen har ingen möjlighet att tvångsevakuera de som inte vill.
Om man inte behöver bege sig ut på vägarna ska man stanna hemma. Om man verkligen behöver köra ska man ta del av Trafikverkets information och följa deras råd. Polisen har ingen information om när E22 öppnas igen utan hänvisar även i det fallet till Trafikverket.

Uppdatering 2024-01-04 23.20

Nu bärgas den sista bilen från E22. Därefter kommer Trafikverket se till att vägen plogas och beslutar därefter när E22 kan öppnas igen. Se deras hemsida för senaste information från dem.
Polisen har under dagen använt polisflyget bland annat för att kunna ge en lägesbild till samverkande aktörer.
På marken har man hållit avspärrningar och informerat allmänheten som suttit fast i sina fordon.
Man har också registrerat fordon som bärgats och kontaktat dess ägare. Man har registrerat och informerat de personer som har befunnit sig på uppsamlingsplatsen i Hörby.
Man har också samverkat med andra myndigheter kring hur de av Försvarsmakten inlånade bandvagnarna bäst skulle nyttjas.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.