Sök

14 juni 13.19, Bedrägeri, Huddinge

Bedragare försökte via telefon förmå brottsoffret att lämna ifrån sig sina uttagskort med tillhörande koder.

Bedragarna har under dagen pratat med brottsoffret i cirka en timme pratat med brottsoffret som är en kvinna i 90 års åldern. Bedragarna har utgett sig att komma både från polisen och ett elektronikföretag.

Bedragaren som utgav sig att komma från polisen och berättade att efter ett inbrott hos en elektronikbutik hade brottsoffrets personuppgifter kommit på villovägar. Bedragaren som utgav sig komma från en elektronikbutik hade talat om att någon hade försökt hämta ut mobiltelefoner i en butik i Södertälje genom att uppge brottsoffrets namn.

Gemensamt för de båda var att de uppmanade brottsoffret att skulle lägga ner mobiltelefon och  uttagskorten i ett kuvert där även koden skulle finnas, detta skulle hämtas av en taxichaufför. 

Ingen taxichaufför kom till brottsoffret innan och under den tiden som det fanns poliser hemma hos brottsoffret och i närområdet. Polisen har tagit upp en anmälan angående försök till bedrägeri.

Olika varianter av tillvägagångssätt vid bedrägerier

Det finns flera olika tillvägagångssätt som bedragare använder för att förmå brottsoffren att lämna ifrån sig sina värdesaker, uttagskort med tillhörande kod. Att utge sig att komma från polisen, elektronikbutik eller vården är några av dem. 

Den senaste tiden har det även kommit in anmälningar där bedragen påstår att mobiltelefonen eller uttagskortet är smittat av ett virus som kan vara skadligt för brottsoffret. Det finns även anmälningar om att personer blir uppringda av en automatisk röst som uppger att det är svenska polisen som ringer eftersom brottsoffrets namn finns med på en lista över person som ska arresteras. 

Gör det här om du blir uppringd

Var kritisk när du blir kontaktad av okända personer, tveka inte att stänga dörren eller lägga på luren om du känner oro. Detta gäller även om bedragaren utger sig komma från polisen, banken, vårdinrättning eller om personen påstår att det ska kontrollera något i din bostad.

Släpp inte in okända personer i ditt hem innan du fått kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara.

Använd aldrig e-legitimation eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppmaning av någon annan. Ofta ber bedragaren om upprepade identifikationer.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.