Sök

30 juni 07.14, Sammanfattning natt, Västerbottens län

Ett urval av nattens polisverksamhet 00.00-07.00.

Här följer ett urval av nattens händelser:

00.55 Stöld, Umeå:
Polispatrull beordras till Umedalen där en man uppges stjäla föremål från folks gårdar. Mannen samt misstänkt stöldgods anträffas. En anmälan gällande stöld upprättas och mannen avvisas från platsen.

01.46 Rattfylleri, Skellefteå:
Vid stopp och kontroll av en personbil på E4, Innervik, misstänks föraren vara berusad och får följa med för provtagning. En anmälan gällande grovt rattfylleri upprättas och bilnycklarna omhändertas.

03.14 Viltolycka, Umeå:
Polisen får in en anmälan om en olycka med en personbil och ett rådjur på länsväg 363, Tjälamark. Inga personskador rapporteras.

Övrigt:
Polisen har även utfört kontroller av personer och fordon som inte resulterat i någon brottsmisstanke.


Sammanfattning av polisens arbete med Summertime, Skellefteå:

Enligt arrangörerna så var det cirka 7200 personer som besökte området under lördagskvällen.

Ordningsvakterna rapporterar 27 avvisade, 30 avlägsnade samt 10 minderåriga överlämnade till fältverksamheten.

7 personer omhändertogs med stöd av LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.

4 anmälningar gällande misshandel har upprättats

1 anmälande gällande våld mot tjänsteman + våldsamt motstånd mot ordningsvakt

1 anmälan gällande brott mot knivlagen.

1 anmälan gällande olaga hot.

3 anmälningar gällande sexuellt ofredande.

3 anmälningar gällande ringa narkotikabrott eget bruk.

4 visitationer enligt polislagens 19§.

Utöver det genomfördes även en nykterhetskontroll på Torsgatan där 35 förare/fordon kontrollerades, samtliga utan anmärkning.

Sammanfattningsvis tycker polis som arbetat på plats att festivalen i sin helhet genomförts på ett väldigt bra sätt. Vädret och besökarantalet har också självklart bidragit till den goda festivalstämning som varit under dessa dagar.

 
Sammanfattning av polisens arbete med Wheels, Umeå:

Sammantaget så har Wheels rullat på väl utan större våldsbrott eller större händelser. En del trafikstörningar har uppstått i samband med cruisingen, men störningarna har varit i linje med vad polisen har förväntat sig.

Störningarna i trafiken har främst drabbat lokaltrafiken. En orsak till detta består främst i att bilar väljer att passera rödljusen när de slår om till gult. Det gör att bilar blivit stående i korsningen Skolgatan/Östra kyrkogatan och bussarna tar sig inte förbi trots att de har grönt i trafikljuset. Även på gamla E4:an mellan MAX och Skolgatan har busschaufförer signalerat dålig framkomlighet.

Patruller har dirigerat trafik i perioder, både i rondellen Östra kyrkogatan/Storgatan samt Skolgatan/Östra kyrkogatan för att öka framkomligheten för bussarna samt för att få cruisingen att rulla på.

En anmälan och en motanmälan gällande ofredande har upprättats.

Ett ärende med olaga hot har hanterats där en trafikincident resulterade i att en person hotat och betett sig ordningsstörande. Samma person dyker upp på kajen senare under natten. När personen ska avlägsnas misstänks personen för våldsamt motstånd. Personen omhändertas enligt LOB till polisarresten.

En person ramlade i älven vid kajen vid Väven. Personen tas snabbt upp ur vattnet och rådig allmänhet har kastat livboj och hämtat räddningsstegen. Personen tas upp ur vattnet redan innan räddningstjänst kommit till platsen. Personen, som är vaken och talbar och inte har några uppenbara skador, kontrolleras av ambulans.

Under kvällen och natten har berusningsnivån ökat successivt till medelhög/hög berusningsnivå under sen kväll och natt. Kajen har stuckit ut mest, framförallt med berusningsnivån. En handfull personer har omhändertagits för fylleri.

Ett antal ordningsbot har under kvällen och natten utfärdats på grund av att det spelats hög och störande musik samt för att personer har suttit felplacerade på bilar så att fara uppstått (ex suttit på tak). Flygande inspektioner av fordon har genomförts. 

Efter klockan 02.30 har det tunnats ut med bilar och med uthållighet och aktivt arbete från patrullerna har läget varit lugnt.

Poliser som har jobbat tidigare år upplevde årets Wheels som lugnare än tidigare år.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryckningar som polisen gör. Observera att det är inledande uppgifter som ligger till grund för notiserna. Det betyder att uppgifterna kan komma att ändras.