Sök
Stäng Meny

Youtubern Emil Hansius testar polisyrket - från båda sidor

Bild 1/6
Polisklädd person sitter i polisbil med förardörren öppen
Emil Hansius testar polisyrket Bild: Emil Sällström
Bild 1/6
Hund som grabbar tag i en person i armen, personens sitter ner på knä i snön
Att bli gripen har alltid varit lite av en dröm för Emil Hansius. Här får han känna på Hassas beslutsamhet. Bild: Emil Sällström
Bild 1/6
Fyra polisklädda personer står i en korridor
Från vänster Emil Hansius, Viktoria Enberg, gruppchef vid lokalpolisområde Piteå Älvdal, Magnus Wåhlén, yttre befäl Piteå Älvdal och Erica Arklöv, polisassistent Luleå Boden. Bild: Emil Sällström
Bild 1/6
tre polisklädda personer framför ett hus
Emil Hansius fick en dag tillsammans med regionala insatsstyrkan i Norrbotten. "Ett minne för livet", säger Emil. Bild: Emil Sällström
Bild 1/6
två personer sitter polisklädda inne i helikoptern
Markus Sammeli, baseringschef vid polisflyget Boden och Emil Hansius. Bild: Emil Sällström
Bild 1/6
polisklädd person
Bild: Emil Sällström

I ett samarbete med youtubern Emil Hansius visar polisen i Norrbotten upp hur det är att jobba som polis – och hoppas locka fler att söka polisutbildningen.

Piteåbon Emil Hansius är en av Sveriges största youtubers med drygt en halv miljon följare på Youtube, Instagram och Tiktok. Filmen har redan setts av över 200 000 tittare.

Samarbetet är ett nytt sätt för polisen i Norrbotten att försöka nå målgruppen ungdomar och unga vuxna med budskapet att Sverige behöver fler poliser.

— Vi hade en idé om att få visa på polisyrkets många möjligheter och här i Piteå är han en kändis. Jag skrev ett mail till honom och han nappade direkt, säger Viktoria Enberg, gruppchef vid polisen i Piteå Älvdal och Emils guide i filmen. 

I filmen får Emil Hansius möjlighet att dra på sig uniformen och öva en dag med insatsstyrkan, jobba som hundförare, patrullera med polisflyget och känna på hur det känns att vara ”på andra sidan”, att bli gripen. Med sig har han fotografen Emil Sällström, och de tillsammans har sedan redigerat den timmeslånga filmen.

— Det är kul och modernt av polisen att vilja nå ut såhär. Mina följare är bra och trevliga människor och jag tror säkert där finns många framtida poliser, säger Emil Hansius.

För Emil har polisyrket varit en barndomsdröm. Att nu få pröva livet som polis från båda sidor beskriver han som sitt livs chans.

— Jag imponerades över hur proffsiga, samspelta och skickliga poliserna var, men framförallt imponerades jag över deras kamratskap och sättet de tog hand om varandra. Jag har aldrig känt mig så varmt välkommen som hos polisen, säger Emil Hansius.

Emil Hansius youtube film där han testar att vara polis.


Mediafrågor om samarbetet: 
Viktoria Enberg, gruppchef i Piteå Älvdal, telefon 070-508 77 17

För bilder eller frågor om Norrbottens rekryteringsarbete:
Emma Lindberg, PO-kommunikatör, 073-059 08 40

Emil Hansius

Ålder: 27
Bor: i Piteå.
Följare i sociala medier: Youtube 280 000, Instagram 95 0000, TikTok 170 000. I huvudsak ungdomar och unga vuxna i Sverige och norra Norden i åldrarna 15-35.

2021 rankades han på topp tio mäktigast på youtube, placerad före både Ibrahimović Zlatan och Bianca Ingrosso.

Bli polis

Att arbeta för polisen är att skapa trygghet i människors liv. Varje dag. Du kommer att utvecklas som människa och få erfarenheter för livet. Det finns en större uppgift.
Ansök om polisutbildningen - information på polisens webbplats

Oavsett om du vill bli ingripandepolis, brottsutredare eller ingå i insatsstyrkan är polis ett viktigt, omväxlande och stimulerande yrke.
Arbeta som polis - information på polisens webbplats