Sök

Jobba som polis

Oavsett om du vill bli ingripandepolis, brottsutredare eller ingå i insatsstyrkan är polis ett viktigt, omväxlande och stimulerande yrke.

Bild 1/6
Bildkollage med tre bilder. En polis som mäter hastighet, en polisbil och en polis som pratar med en bilförare.
Bild 1/6
Bildkollage med trebilder; poliser som gör ingripande i rökig miljö, polis som studerar något med lupp, insatspoliser med full utrustning.
Bild 1/6
Två poliser står vid polisbilens motorhuv och skriver något. I bakgrunden syns en lastbil.
Bild 1/6
Två uniformerade poliser med en polisbil i bakgrunden.
Bild 1/6
Polis som mäter hastighet med ett lantligt beläget hus i bakgrunden.
Bild 1/6
Kollagebild med olika delar av polisens verksamhet och texten "Är du redo för en större uppgift" i mitten.

Som polis kommer du att göra skillnad i människors liv, i stort och smått. Du måste kunna hantera utmanande situationer och fatta rätt beslut även under pressade förhållanden. Det kräver att du är trygg i dig själv men framförallt måste du ha en grundläggande vilja att göra samhället tryggare för alla.

Polisens uppgifter

En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra brott. Vanligast är att arbeta i yttre tjänst och med utredningar, som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Åtgärder som kräver att du har kunskap om vilka lagar som gäller.  

Varje brott innebär noggrann dokumentation och därför tillbringar en polis i yttre tjänst mycket arbetstid framför datorn. Det är en förutsättning för att ett ärende ska kunna bedömas rättsenligt, det vill säga att på rätt grund gå till åtal eller läggas ner.

Film: 83 skäl att bli polis

Vanliga arbetsuppgifter som polis

Polisens kärnverksamhet fokuserar på vardagsbrottslighet där några typiska arbetsuppgifter kan vara att:

  • Närvara vid större evenemang som fotbollsmatcher, demonstrationer och konserter.
  • Utreda ärenden där personer gripits på bar gärning för stöld eller snatteri.
  • Trafikkontroller.
  • Omhänderta påverkade personer.
  • Hantera våldsamma familjesituationer.
  • Hålla ordning vid krogar och andra uteställen där människor samlas.

God grundfysik

Att utreda brott

Att vara polis innebär till stor del att hålla förhör med vittnen, målsäganden (den som drabbats av brottet) och misstänkta. Det är viktigt att vara lyhörd, noggrann och opartisk.

Arbetet innebär också att hantera bevis, som exempelvis övervakningsfilmer, spår som säkrats av kriminaltekniker eller andra beslag.

Mycket av arbetet sker i yttre tjänst, av personal på närpolisstationer och ingripandeverksamheten.

Brotten som utreds är till största del inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder och misshandel. Arbetet leds av en polisiär förundersökningsledare eller åklagare som beslutar och bestämmer över vilka åtgärder som behöver vidtas.

Många karriärmöjligheter som polis

De flesta poliser arbetar hela sin karriär i yttre tjänst eller med att utreda brott. Men det finns också många andra tjänster och cirka 80 olika funktioner.

Utöver olika chefs- och befälsroller kan du till exempel arbeta som; spanare, brottsoffersamordnare, områdespolis, ingripandepolis, kommunpolis, supporterpolis, sjöpolis, trafikpolis, insatspolis, polis i utlandstjänst, gränspolis, kriminaltekniker, sambandsman, hundförare, polisryttare, bombtekniker, brottsplatsundersökare, internetinhämtare, utredare, underrättelseanalytiker, it-forensiker.

Polisers arbetsvillkor och löner

Hur söker man andra tjänster efter aspiranten?

När du genomgått utbildningen på lärosätet och är godkänd på din aspirantutbildning kan du söka andra tjänster som polis.

Hur blir man utredare?

Man söker efter färdig utbildning en utredartjänst och får därefter intern utbildningen efter behov.

Hur blir man hundförare eller sjöpolis?

För att bli någon form av specialist som polis brukar det krävas en del erfarenhet inom yrket innan man blir behörig att söka.

Vad är bra att arbeta med innan man söker till polisutbildningen?

Det har inte så stor betydelse men givetvis är det bra att man arbetar med bemötande av människor och att det ger en egen personlig utveckling.

Vad är lämpligt att studera innan man söker till polisutbildningen?

Egentligen kan man läsa vad som där grundbehörigheten finns med men givetvis kan det vara en fördel men ämnen som samhälls- och beteende inriktningar och eventuellt något inom kriminologi.

Kontakt

Har du fler frågor om polisyrket eller ansökan till polisutbildningen är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner.

Har du frågor om testerna till polisutbildningen kontakta Plikt- och prövningsverket.