Sök

Bli polis i Stockholm

Som polis i region Stockholm arbetar du i händelsernas centrum. Läs mer om vilka förmåner och möjligheter det finns för dig som vill jobba som polis i Sveriges huvudstad!

Kollage av poliser i olika funktioner i Stockholm.

I Stockholm finns en stor variation av polisroller. Du kan bland annat arbeta som ingripandepolis, utredare, spanare eller kriminaltekniker. Men också inom någon av Stockholms specialistverksamheter, exempelvis polisrytteriet, sjöpolisen, gränspolisen eller insatsstyrkan.

Unikt i Stockholm 

Polismyndigheten har flera förmåner och möjligheter för poliser i Stockholm. Bland annat ett lönetillägg för både poliser och aspiranter, och ett samarbete med fastighetsägare för att förenkla bostadssituationen för polisstudenter, aspiranter och poliser som rekryteras till Stockholm. 

Stockholmstillägg

Väljer du placering i Stockholm får du ett extra lönetillägg.

Under aspiranten får du 5 000 kronor extra i månaden, utöver ordinarie aspirantlön. Efter godkänd utbildning och anställning som polisassistent får du ett lönetillägg, som i juni 2024 är upp till 3 500 kronor.*

Hjälp med bostad

Under studie- och aspiranttiden kan polisregion Stockholm hjälpa till att förmedla kontakt med fastighetsägare i Stockholmsområdet.

För att få hjälp med bostad krävs att du valt att genomföra din aspiranttjänstgöring i Stockholm eller att du som färdig polisassistent har rekryterats från en annan polisregion. 

Projektet är ett samarbete mellan polisregion Stockholm och fastighetsägare i länet. Det har pågått sedan början av 2024 och skapar möjligheter i en stad där bostadsmarknaden annars kan vara ett hinder.

Polisregion Stockholm hjälper till med bostäder. 

Placering inom utredningsverksamheten

Från och med maj 2024 kan du som söker polisutbildningen välja placering inom utredningsverksamheten direkt efter godkänd grundutbildning. Det är en pilot endast i polisregion Stockholm, för dig som väljer aspirantplacering i Stockholm eller på Gotland och som börjar utbildningen vår- eller höstterminen 2025. 

Antagningskrav, utbildning och aspiranttjänstgöring är samma oavsett val av placering, skillnaden är att du kan välja att börja din anställning som polis i utredningsverksamheten. En möjlighet för dig som har en dröm om att bli polis och arbeta med utredning. 

Varierande miljö i polisregionen 

Polisregion Stockholm är den region som är minst till yta, men det är stor variation i polisens komplexa uppdrag. Du kan jobba i city och förort, men också på landsbygd och i skärgård. 

Det här är polisregion Stockholm 

Polisområde Stockholm city

Foto av ingripandepolis i polisområde Stockholm city

Vedran, gruppchef i polisområde Stockholm city.

Det bästa med jobbet är att man verkligen kan göra skillnad på riktigt, varje nytt möte är en möjlighet att hjälpa och ställa till rätta.

I Stockholm city är det högt tryck med många händelser och som polis behöver man därför vara snabb, offensiv, rättvis och hjälpande.

Polisområde Stockholm nord

Foto av områdespolis i polisområde Stockholm nord

Rissa, områdespolis i polisområde Stockholm nord.

Det bästa är att få jobba nära medborgarna, vi finns där när dem behöver oss, i stort och smått.

Den stora variationen i polisområdet innebär olika polisiära utmaningar och ett omväxlande polisarbete, som ger dig möjlighet att utveckla dina förmågor och vässa dina styrkor. 

Polisområde Stockholm syd

Foto av ingripandepolis från polisområde Stockholm syd

Rickard, ingripandepolis i polisområde Stockholm syd.

För mig kommer det alltid handla om det mänskliga mötet, att finnas där för dem som behöver det. Kollegorna är en stor del, tillsammans arbetar vi för ett tryggare samhälle. 

I Stockholm syd finns det utrymme att växa. Det är mycket som händer och området har många utmaningar som kanske inte finns överallt. Det är också Sveriges största polisområde kopplat till invånare och händelser. 

Polisområde Gotland

Foto av förundersökningsledare på polisområde Gotland.

Ayman, förundersökningsledare i polisområde Gotland.

När vi kan överbevisa någon som undanhåller sanningen, och komma fram till hur det egentligen är. Då är det som roligast! Att få fram ett händelseförlopp genom att lägga pussel.

På Gotland har vi inte närheten till andra polisområden, det ställer särskilda krav på oss. Vi måste ha en god krisberedskap och lokala specialistfunktioner, redo att hantera det oväntade.

Lönetillägget kan ändras

*Lönetillägget kan ändras och gäller endast vid placering i Stockholm.