Sök

Polisers arbetsvillkor och löner

Polisers löner och villkor regleras i huvudsak genom avtal mellan arbetstagarorganisationer och arbetsgivare. Avtalen omförhandlas löpande och arbetsvillkoren kan komma att förändras.

Bildkollage med bild på polis som dirigerar trafik på snöig gata och poliser som genomför fordonstkontroll på kvällen.

Polisens arbetstider

Polisen finns tillgänglig dygnet runt, året om. Därför jobbar poliser ofta helger och nätter. Det är viktigt att tänka på om din privata situation tillåter obekväm arbetstid, innan du söker till polisutbildningen.

Arbetstiderna kan variera beroende på arbetsuppgifter och verksamhetens behov. Poliser i yttre tjänst arbetar normalt treskift. Det innebär att man växelvis arbetar dag-, kvälls- och nattpass. De flesta poliser i yttre tjänst arbetar minst varannan helg.

Tjänst och arbetsort

Poliser kan fritt söka utannonserade tjänster, men Polismyndigheten avgör var och när du behöver tjänstgöra utifrån verksamhetens behov.  

Lön

Inom Polismyndigheten tillämpas individuell lönesättning och polisers lön och löneutveckling baseras på arbetsresultat, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och ansvar. Offentlig verksamhet är inte löneledande.

Semester

Inom polismyndigheten baseras antalet semesterdagar på din ålder. Poliser som är yngre än 30 år har 28 semesterdagar per år. Från och med det år man fyller 30 gäller 31 semesterdagar per år och från och med 40 års ålder 35 semesterdagar.

Föräldraledighet

Ersättning vid föräldraledighet betalas av Försäkringskassan, men utöver det betalar Polismyndigheten ut en kompletterande ersättning. Sammanlagt ger det poliser cirka 90 procents ersättning av lönen under större delen av föräldraledigheten.

Förmånligt pensionsavtal

Polisen har ett av arbetsmarknadens bästa tjänstepensionsavtal, med pensionsavsättningar som är dubbelt så höga som normalnivån på arbetsmarknaden i övrigt.

Vad har man för arbetstider som polis?

Arbetstiderna styrs av samhällets behov av poliser, därför jobbar man ofta både kvällar, helger och nätter.

Hur mycket tjänar man under aspirantutbildningen?

I nuläget 15 000 kronor per månad. Om man fullgör aspirantutbildningen inom region Stockholm (polisområdena Norr, City och Syd) tillkommer för närvarande ett tillfälligt tillägg på 5000 kronor.

Frågor

Har du frågor om polisyrket eller ansökan till polisutbildningen är du välkommen att höra av dig till polisutbildningen@polisen.se                      

Har du frågor om testerna till polisutbildningen kontakta Plikt- och prövningsverket.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar