Sök
Stäng Meny

16-åring åtalas för mordet på Emporia i Malmö

Åklagaren har väckt åtal mot den i dag 16-årige pojken som är misstänkt för mord, tre fall av försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Mordet inträffade mitt i folkvimlet på gallerian Emporia den 19 augusti förra året. Den då 15-årige pojken greps inom tio minuter av en observant polis som tyckte att ynglingen delvis stämde in på signalementet.

- Det kan inte nog betonas hur viktigt det snabba gripandet av den misstänkte mördaren har varit. De initiala åtgärderna bäddade för en framgångsrik utredning, säger Hasse Persson, utredningsledare på polisen i Malmö.

Gripandet följdes omgående upp med spaning på den adress dit 15-åringen var på väg i taxi. Det ledde till fler frihetsberövanden och husransakningar som har haft stor betydelse för utredningen som vuxit i omfattning och nu består av 10 000 sidor.

Mordutredningen har resulterat i flera stora sidoärenden. Ett av dessa avslutades nyligen i Malmö tingsrätt då sex män dömdes för bland annat grovt narkotikabrott med ett totalt straffvärde på över 36 år.

Utöver 16-åringen sitter ytterligare sju personer häktade, misstänkta för inblandning i mordet.
Med hänsyn till den långa häktningstiden väcks åtalet mot 16-åringen separat. Åtal mot övriga häktade beräknas enligt Åklagarmyndigheten kunna väckas under hösten.