Sök
Stäng Meny

Åtal väckt för mord i Malmö 2002

Åklagaren har i dag åtalat en man i 40-årsåldern misstänkt för ett mord begånget i december 2002 på en 18-årig kvinna i Malmö.

Kvinnan anmäldes försvunnen i början av 2003, men när delar av hennes kropp anträffades i Bokskogen utanför Malmö i oktober samma år inleddes en förundersökning om mord av dåvarande Länskriminalen i Skåne.

Två personer har varit misstänkta för inblandning i mordet, de var under en tid år 2004 frihetsberövade, men efter att de två släpptes kom utredningen att avstanna. En av de misstänkta hade varit i en relation med kvinnan och är också den som antas vara den siste att se henne i livet.

När resten av kvinnans kropp hittades i Nordanå utanför Staffanstorp 2017 återupptog polisregion Syds kalla fall-grupp ärendet. Detta ledde till att den av de två misstänkta som haft en relation med kvinnan återigen kom att misstänkas. Han greps på nytt, anhölls och häktades sedermera i december vilket han har fortsatt att vara sedan dess.

– Vi har bedrivit en lång och grundlig utredning i ärendet sedan 2017. Stort fokus har lagts på, utöver att genomföra nya forensiska undersökningar på såväl gamla som nya spår, att hålla nya förhör med personer som tidigare hörts – men också med personer som inte förekommit tidigare i utredningen. Ett avgörande stort steg framåt togs efter nästan 20 år när det kunde konstateras att kvinnan skjutits, säger kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i polisregion Syd.

– Jag lägger särskilt stor vikt vid att, inte minst kvinnans anhöriga, själva kommer att kunna få bilda sig en uppfattning om vad som har hänt genom åtalet. Jag vill också säga att vi under utredningen har haft ett mycket gott samarbete med Åklagarmyndigheten, säger Bo Lundqvist.

Förhandlingar inleds vid Malmö tingsrätt med början 2 augusti 2023.

Kontakt

Fram till den den 21:a juli kl 15.00:
Chef kalla fall Bo Lundqvist
010-56 152 67