Sök
Stäng Meny

Bedragare lurar till sig bilar med backade banköverföringar

Bilbedrägerier

Bild: Polisen

Bedrägeriutredare i polisregion Öst utreder flera bilbedrägerier där bilar har bytt ägare utan att säljaren har fått betalt. Den senaste veckan har fem bilar hindrats  från att säljas vidare genom att brottsaktiva individers bilinnehav följts.

 

Stor efterfrågan

Efterfrågan på begagnade bilar är just nu stor i Sverige vilket gynnar bedragare av detta slag. En bidragande orsak till detta är hur läget ser ut i vår omvärld vilket påverkar leveransen på nya bilar.

Hur går bedrägeriet till?

Bilägare som har velat sälja sina bilar via annonssajten Blocket har kontaktats av till synes seriösa, förtroendeingivande och vältaliga personer, både män och kvinnor, som har sagt sig vara intresserade av att köpa bilen. De bilar som har varit aktuella är familjebilar till ett värde av ett par hundratusen kronor.

Efter att personen har tittat på bilen och provkört den har man sagt till säljaren att man vill köpa den. Man har kommit överens om priset och köparen säger sig genomföra en banköverföring till säljarens bankkonto. Banköverföringen som visas upp ser vid en snabb titt ut att vara helt i sin ordning och säljaren har nöjt sig med att pengarna är på väg till hens konto. Säljare och köpare fylleri i ägarbytespapprena och nycklar och bil lämnas över till den nya ägaren som åker därifrån. Säljaren, som tror att allt är frid och fröjd, vet inte att köparen inte har några pengar på sitt bankkonto och aldrig haft för avsikt att betala för bilen.

Den banköverföring som visades upp har fått ett överföringsdatum några dagar framåt i tiden och dras sedan tillbaka av bedragaren. Det är därför mycket viktigt att den som vill sälja något ser till att betalningen har kommit in på kontot innan man lämnar ifrån sig varan man säljer.

Vad händer sen?

Några dagar passerar och säljaren har fortfarande inte fått betalt för bilen. Hen kontaktar köparen som säger att det verkar vara något problem med banken, att ”överföringen var ovanligt stor och behöver manuell handpåläggning” , ”vi har olika banker och det kom en helg emellan” eller liknande ursäkter förekommer. Säljaren avvaktar några dagar till. Under de här dagarna har ägarbytet hunnit gå igenom och köparen står nu som ägare på bilen och har fått ett nytt registreringsbevis hemskickat. Den nya ägaren vänder sig till en bilfirma för att sälja bilen. Den nya ägaren visar upp registreringsbeviset som visar att hen är ägare till bilen. Eftersom den ursprungliga ägaren inte har insett att man har utsatts för ett bedrägeri har bilen inte anmälts som stulen och är därför heller inte efterlyst. Bilhandlaren köper bilen som nu får ytterligare en ny ägare och bilfirman betalar ut pengar till bedragaren. Bedragaren behöver nu snabbt göra sig av med pengarna innan brottet uppdagas. Pengar förs över till andra konton, köp av utländsk valuta och kryptovaluta görs, dyra teknikprylar köps och kontantuttag görs.

Påföljder

I april dömdes en kvinna i 25-årsåldern i Norrköpings tingsrätt för bland annat ett fall av grovt bedrägeri och två fall av bedrägeri av normalgraden. Hon dömdes för att ha varit den som hade lurat till sig tre bilar genom att visa upp backade banköverföringar. Kvinnan är inte dömd för liknande brott tidigare och påföljden för henne blev skyddstillsyn och skadestånd.

Det går inte att utesluta att flera personer är inblandade i bedrägerierna och att dessa har tagit del av brottsvinsterna, men det har inte gått att bevisa under polisutredningen.

Tingsrätten har också tagit ställning till vem som har bäst rätt till bilarna, den ursprungliga ägaren eller bilhandlaren, och där har utfallen varit olika beroende på omständigheterna. Flera av de drabbade privatpersonerna har inte fått tillbaka sina bilar.

Dessa brott är brott som ställer till det mycket för de som drabbas. Vi ber er att sprida den här informationen så att färre personer blir lurade av bedragarna.

Privatpersoner som går i säljtankar bör tänka på följande

  • Kräv att pengarna finns på ditt konto innan du lämnar ifrån dig bilen, nycklarna och registreringsbevis. Det är inte du som är krånglig, det ska ses som en självklarhet att du vill ha pengarna innan du lämnar ifrån dig bilen och ägarrätten till den.
  • Kräv att den person som ska provköra och/eller köpa din bil visar upp sitt körkort. Fota det. På så vis vet du vem personen är samt att han eller hon har behörighet att köra bil.
  • Bedragare är skickliga på att skapa en falsk trygghet, så tänk därför på att en styrkt identitet inte per automatik innebär att personen är ärlig.
  • En bedragare som lurar till sig bilar på det här sättet är beroende av att erbjuda betalning genom banköverföring. Tänk på att det finns betaltjänster där pengarna förs över direkt.  

Vad ska du som privatperson göra om du redan har drabbats?

  • Gör en polisanmälan direkt när du fattar misstanke om att något inte stämmer -vänta inte. När du gör en polisanmälan bör bilen efterlysas vilket försvårar för bedragaren att sälja den vidare.
  • Kontakta Transportstyrelsen omgående via telefon för att ta reda på om det är möjligt att pausa ägarbytet eller hindra att det går igenom.   

Du som är bilhandlare bör tänka på följande

  • Bilhandlare har ett långtgående ansvar att göra kontroller på bilen som köps in.
  • Kolla upp hur länge personen som vill sälja bil har varit ägare. Om personen bara har varit ägare i några dagar så bör varningsklockor ringa. I en dom i Jönköpings tingsrätt (juni 2023) ansågs en bilfirma ha gjort för lite kontroller för att kunna bedömas ha köpt bilen i god tro. Bilen lämnades i det fallet tillbaka till den ursprungliga ägaren.
  • Kontakta polisen direkt om du misstänker att någon försöker sälja en bil där något inte verkar stå rätt till även om du har sagt nej till att köpa bilen.

 

Mediefrågor

Eventuella frågor från medier kan besvaras av bedrägeriutredare Åsa Willsund i Norrköping.
Telefon: 010-56 65973
E-mail: asa.willsund@polisen.se