Sök
Stäng Meny

Trafikonykterheten tar inte semester

I juni i år genomförde polisen i Bergslagen 9 519 nykterhetskontroller i trafiken, dygnet runt, på vägar runt om i hela regionen.

Nykterhetskontroller – rädda liv, möta medborgare, erbjuda stöd.

Nykterhetskontrollerna görs för att rädda liv, men är också ett tillfälle för polisen att skapa medborgarkontakter och möta medborgarna där de finns, vilket bland annat är på vägarna.

Trafikkontrollerna är också ett sätt för samhället att fånga upp individer i behov av hjälp. När en person upptäcks köra rattfull ges ett erbjudande till denne om en vårdkontakt för att få hjälp med sina problem.

Alkohol och droger bakom många dödsolyckor i trafiken

Under 2021 inträffade 29 dödsolyckor i region Bergslagen. Droger och alkohol var inblandat i en tredjedel av dessa. 2022 inträffade 27 dödsolyckor i regionen, i sju av dessa olyckor var alkohol och droger inblandat.

Anmälda rattfyllerier i regionen

Under årets sex första månader har 1 195 förare anmälts för rattfylleri under påverkan av alkohol eller narkotika i region Bergslagen. Motsvarande siffra under första halvåret 2022 var 1 318 anmälningar.

Du kan rädda liv!

Du vet väl att du kan bidra till att rädda liv genom att tipsa polisen om en misstänkt rattfull förare? För att tipsa polisen om någon som kör berusad, ring 112. Du kan också tipsa om någon som väntas köra berusad på telefonnummer 114 14.

Lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera när du pratar med polisen.