Sök
Stäng Meny

Bedragare lurade bostadssökande på en miljon

Mellan september 2022 till mars 2023 fick polisen in ett hundratal anmälningar rörande lägenhetsbedrägerier i Stockholms län. Nu åtalas åtta personer misstänkta för grovt bedrägeri, medhjälp till bedrägeri och penningtvättbrott.

– Upplägget har varit väldigt sofistikerat och det har inte varit möjligt för målsägarna att avslöja bedrägeriet, säger en av utredarna som hanterat ärendet.

Efter en riktad insats kunde polisen identifiera ett bedrägerikluster som specialiserat sig på ett bedrägeriupplägg rörande falska andrahandskontrakt på bostadsmarknaden. Utredningsarbete ledde fram till att den person som var drivande i brottsupplägget kunde identifieras och frihetsberövas.

Avancerat bedrägeriupplägg

Upplägget byggde på att hyra lägenheter från uthyrningssidor på internet under en helg.

Bedragarna lade sedan upp samma lägenhet bland bostadsannonser och använde där olovligen andra personers identitetsuppgifter på boende i den aktuella portuppgången.

– Bedragarna, som här var annonsörerna, har sedan hållit visningar på lägenheten för personer som svarat på bostadsannonsen. Målsägarna har gått på visningarna i tron om att få ett andrahandskontrakt över tid, säger utredaren.

Efter visningarna har bedragarna begärt in uppgifter om anställning och sedan erbjudit ett andrahandskontrakt. Målsägarna har sedan betalat handpenning för lägenheten.

Utredningen har bedrivits i samverkan mellan olika enheter i region Stockholm, både från polisområde Stockholm nord och polisområde Stockholm syd.