Sök
Stäng Meny

”Hänsynslösheten mot de boende var total”

Malin Morän i uniform vid en trappuppgång

: Det är viktigt att samhället visar att vi inte tolererar öppna drogscener i någon del av Malmö, säger Malin Morän som är kommunpolis på Rosengård i Malmö.

I entrén till ett flerbostadshus i Rosengård pågick under flera år öppen droghandel. Varje beslag var för litet för att räknas som ett grovt brott, men två män har dömts för grovt narkotikabrott eftersom verksamheten var yrkesmässig och omfattande.

- Vi ser att kriminella tar sig friheter i utsatta områden som de inte skulle göra på andra platser. Drogförsäljarna ockuperade i princip en hel trappuppgång och området runtomkring där barn springer och leker. Det fungerade som en kiosk med öppettider mellan 13 och 22 alla dagar i veckan.  Folk från hela Malmö och andra närliggande orter kom dit för att köpa narkotika, berättar kommunpolis Malin Morän.

Avancerat brottsupplägg

Under flera år gjorde polisen många tillslag mot säljare och huvudmän. Trots det fortsatte verksamheten i oförminskad skala. Det rörde sig om ett nätverk med ett välgenomtänkt brottsupplägg där någon hade kontakt med kunder, en annan höll i narkotikan och ytterligare en person i pengarna.

- De hämtade ut mindre mängder narkotika åt gången för att minska risk för annat brott än ringa eller normalgraden av narkotikabrott och för att minimera risker för stora förluster av pengar och narkotika om vi skulle komma på dem, berättar Malin Morän.

Storskalig narkotikaförsäljning

Under 2022 intensifierade polisen i Malmö arbetet mot narkotikaförsäljningen i trappuppgången. Genom en omfattande spaningsinsats hittade polisen platsen där narkotikan förvarades och kunde gripa två av tre huvudmän.

Polis och åklagare lyckades bevisa att verksamheten bedrevs i stor omfattning och två män dömdes i februari 2023 för grovt narkotikabrott. Tingsrätten lade vikt vid den totala hänsynslöshet som nätverket visat området och boende. Båda männen överklagade domarna, men i början av juni, samma dag som hovrättens dom skulle falla, drog båda tillbaka sina överklaganden.

Ytterligare en man är misstänkt för grovt narkotikabrott i samma ärende. Den utredningen pågår fortfarande.