Sök
Stäng Meny

Man dömd för våldtäkt och våldtäktsförsök i Tullinge

En man har i Södertörns tingsrätt dömts för försök till våldtäkt, våldtäkt, olaga hot och ringa narkotikabrott. Domen blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Brotten skedde i Tullinge i januari i år.

– Tidiga och snabba åtgärder från poliserna på plats, god lokalkännedom samt bilderna från polisens kameror skapade förutsättningarna för att man snabbt kunde lokalisera en gärningsman, säger utredaren Louise Sköldgård, inspektör vid polisen i Stockholm syd.

Våldtäktsförsöket skedde den 3 januari när det första brottsoffret var på väg hem efter att ha handlat i Tullinge centrum. Hon märkte då att en man följde efter henne, han knuffade sedan ner henne på marken men hon lyckades komma undan och sprang tillbaks till butiken.

Drygt 50 minuter senare samma dag larmas polisen av en person som står med det andra brottsoffret vid en gångstig i Tullinge. Där har en kvinna nyss blivit överfallen och våldtagen i skogen av en man. Polis på plats drar slutsatsen att det skulle kunna röra sig om samma gärningsman för båda händelserna.

En polispatrull med god lokalkännedom kunde inom kort gripa en misstänkt.

Mannen som greps har nu dömts i Södertörns tingsrätt. Eftersom mannen bedöms lida av en allvarlig psykisk störning har han dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta motsvarar en dom på fem års fängelse.