Sök
Stäng Meny

Man döms till fängelse efter lagfartskapning

En man i 30-årsåldern hemmahörande i Botkyrka döms i tingsrätten till två års fängelse för försök till grovt bedrägeri.

Under år 2020 skickades ett köpebrev in till Lantmäteriet gällande en fastighet i norra Stockholm. Lantmäteriet beviljade lagfart till köparen. Problemet var att köpebrevet var förfalskat och att inget fastighetsköp hade ägt rum. Fastighetens riktiga ägare var helt ovetandes om att en annan person beviljats lagfart för fastigheten.

Den nya lagfarne ägaren, den nu dömde mannen, kontaktade därefter mäklare som lade ut fastigheten till försäljning. Spekulanter hörde av sig och lade mångmiljonbud på fastigheten. Köpekontrakt undertecknades. Affären kom dock att avbrytas dagen innan handpenningen skulle betalas. Den riktige fastighetsägarens anhöriga såg nämligen att fastigheten låg ute som sålt objekt på Hemnet. Den anhörige slog larm och försäljningen avbröts.

– Detta är ett tydligt exempel på att bedrägerier inte sällan begås i flera steg utifrån en uttänkt brottsplan. Fallet visar även på vikten av att andra aktörer i samhället, i detta fall Lantmäteriet och mäklaren, borde göra fler kontroller för att förhindra brott, säger polisens förundersökningsledare Timmy Malmgren som arbetat med ärendet.

Den nu dömde mannen nekar till brott. Tingsrätten fann det inte styrkt att mannen var inblandad i själva lagfarskapningen utan endast till försöket till försäljning. Domen har inte vunnit laga kraft.