Sök
Stäng Meny

Man efterlyst av Sverige och USA

Sverige och USA efterlyser en svensk man vars kriminella verksamhet avslöjades med hjälp av den krypterade kommunikationsplattformen Anom. Mannen vid namn Maximilian Rivkin är häktad i Örebro i polisregion Bergslagen misstänkt för grova narkotikabrott.

Bild 1/1
Maximilian Rivkin.
Maximilian Rivkin.

Den 7 juni 2021 frihetsberövades flera nyckelaktörer i kriminella nätverk i en insats mot narkotika- och våldsbrottslighet. Insatsen pågick i det dolda i flera månader med hjälp av information från FBI:s krypterade plattform Anom.

Polisen har samarbetat internationellt under flera år och har via information i krypterade appar kommit åt ett stort antal ledande personer i den organiserade brottsligheten. Informationen har, utöver Anom, inhämtats från krypterade plattformar som Sky och Enchrochat. Flera individer har frihetsberövats och över 2900 fängelseår har utdömts.

– Sverige och FBI har en lång historia av samarbete inom diverse områden och detta samarbete har ytterligare fördjupas genom de senaste årens framgångsrika insatser. Flertalet åtgärder har gjort och görs fortsatt löpande, säger Ted Esplund, kommissarie underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen.

Efterlyst för grova narkotikabrott

Sedan start har arbetet fortsatt intensivt för att komma åt fler kriminella och Sverige och USA har gått ut med en efterlysning för att komma åt en man som är häktad i sin frånvaro i Örebro för polisregion Bergslagen. Mannen, vid namn Maximilian Rivkin, är i Sverige efterlyst misstänkt för grova narkotikabrott. I USA är han efterlyst misstänkt för att ha varit en ledande administratör och möjliggörare av grov organiserad brottslighet genom Anom, som använts för kommunikation av kriminella världen över. Både Polismyndigheten och FBI söker nu efter tips.

Tipsa polisen

Om du har information om Maximilian Rivkin, kontakta polisen med ditt tips via e-post på efterlyst@polisen.se.

Om Maxlimilian Rivkin på FBI:s webbplats: https://www.state.gov/maximilian-rivkin/