Sök
Stäng Meny

Man provkörde bilar utan att lämna tillbaka dem

En 45-årig man döms för sex fall av grovt bedrägeri efter att han provkört bilar från olika bilfirmor och sedan inte återlämnat dem. Fyra bilar anträffades senare i containrar i Göteborg på väg att föras ut ur landet.

Det var i april i år som den nu dömde mannen åkte på turné med start i Kalmar och Växjö vidare till Huddinge, Täby, Upplands-Bro och Sollentuna och provkörde bilar. Med hjälp av ett förfalskat körkort provkörde han sex olika bilar som han sedan inte lämnade tillbaka. Vid den sjunde bilfirman blev mannen nekad varpå polis tillkallades och mannen greps.  

– Jag vill uppmana bilföretagen att vara uppmärksamma på att personen som vill provköra bilen verkligen är den som är på körkortet, säger Jessica Florén, utredare vid bedrägerisektionen hos polisen i region Stockholm och fortsätter:
–I detta fall visade det sig att bilfirmorna hade kontakt vilket har varit en framgångsfaktor. Annars hade säkert fler bilar tillgripits.

Erkänner samtliga brott

Den nu dömde mannen erkänner samtliga handlingar men säger att han inte minns de specifika händelserna då han ska ha varit narkotikapåverkad. Han säger vidare att han blivit uppsökt av tre för honom främmande män i samband med att han skulle köpa narkotika. Dessa män ska sedan enligt mannen ha förmått honom att utföra handlingarna, annars skulle han bli skyldig männen pengar.

Vid två olika datum i april anträffade tullen fyra bilar i två containrar i Skandiahamnen i Göteborg. Containern skulle skickas till Elfenbenskusten. Transportören till containern förhördes och misstänks nu för häleri. Övriga två bilar anträffades på andra platser.

45-åringen döms av Attunda tingsrätt för sex fall av bedrägeri och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hade tingsrätten valt fängelse som påföljd skulle det ha blivit två år.

Polisen arbetar nu vidare med andra misstänkta i ärenden kopplat till bilbedrägerierna.