Sök
Stäng Meny

Sju hämtade till förhör efter fotbollsderby den 28 maj

I utredningsarbetet efter fotbollsderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena den 28 maj 2023 utreds flera brott och sju personer har i veckan hämtats till förhör. Ett arbete för att identifiera fler misstänkta pågår.

– I nuläget bedömer vi att cirka 80 personer deltagit i de två våldsamma upploppen som skedde på respektive läktaretage i samband med matchen. Utöver dessa brott utreds även flera brott mot ordningslagen. Det handlar bland annat om att ha tagit sig in på fotbollsplanen, maskering och användande av pyroteknik inne på arenan, säger Matteus Hedin, tf gruppchef Team Evenemang vid lokalpolisområde Globen.

Onsdag den 28 juni genomfördes en insats där sju misstänkta, samtliga män, hämtades in till förhör. De delgavs olika misstankar, bland annat misstanke om anstiftan till respektive deltagande i våldsamt upplopp samt sabotage mot blåljusverksamhet.

I samband med förhören utfärdades också fyra tillträdesförbud till en sammanlagd tid av sju och ett halvt år med enskilda längder på upp till två år. Det innebär att de fyra inte får besöka arenor när det anordnas fotbollsmatcher i de högsta divisionerna samt landskamper eller andra europeiska cuper.

– Utredningarna fortsätter med ett intensivt identifieringsarbete och fler misstänkta förväntas kallas till förhör framöver, säger Matteus Hedin.