Sök
Stäng Meny

Två män dömda till fängelse för attack med machete

Två män har dömts till tre respektive elva års fängelse för mordförsök efter två oprovocerade attacker med machete i Rotebro.

En av männen dömdes i maj vid Attunda tingsrätt till tre års fängelse för grov misshandel och grovt olaga hot vid en av attackerna, men friades helt från ansvar vid den andra av händelserna.

Den andra mannen dömdes i juni till elva års fängelse för försök till mord vid en av attackerna och grov misshandel och grovt olaga hot vid den andra attacken.

Attacker vid två olika tillfällen

Det var den 21 september 2022 som två unga män överfölls i närheten av Rotebro station. En av dem skadades med två hugg av en machete. Den andra mannen lyckades fly från platsen och skadades inte.

Den 31 oktober skedde ytterligare ett överfall där en ung man fick livshotande skador efter att ha blivit huggen i ryggen med en machete på Rotebro station.

Greps efter tre veckor

De båda händelserna skedde i samma område, med liknande tillvägagångssätt och signalementsuppgifter på gärningsmännen som stämde överens. Efter ett intensivt utredningsarbete och god samverkan inom polisen kunde gärningsmännen gripas efter tre veckor och har sedan dess suttit frihetsberövade.  

– Det var en enorm lättnad efter att gärningsmännen identifierats och frihetsberövats eftersom vi upplevde risken som väldigt hög för fortsatta attacker och att fler personer i så fall skulle kunnat komma till skada eller i värsta fall dö, säger Rebecka Sallrot, gruppchef på sektionen för grova brott i polisområde Stockholm nord.

Hittills har en av domarna överklagats till hovrätten.